SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA v Gvatemali izvajale poskuse s spolnimi boleznimi

3

termometer

ZDA so v 40. letih prejšnjega stoletja v Gvatemali izvajale medicinske poskuse pri čemer so prostitutke namenoma okužili s spolno prenosljivimi boleznimi, kot sta sifilis in gonoreja.

Okužene prostitutke so nato poslali nad vojake in zapornike. ZDA so se za to danes uradno opravičile.

Clintonova in Sebeliusova izrazili obžalovanje Državna sekretarka Hillary Clinton in ministrica za zdravstvo Kathleen Sebelius sta se v skupni izjavi opravičili za neetične in obsojanja vredne poskuse. Pri tem nista pozabili omeniti, da se je to zgodilo pred 64 leti, vendar sta izrazili globoko obžalovanje vsem prizadetim.

Poskusi so potekali od leta 1946 do leta 1948 ob sodelovanju vlade v Gvatemali. Ameriški "zdravniki" so želeli odkriti, ali lahko penicilin prepreči in ne le zdravi okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi.

Najmanj ena oseba je v času poskusov umrla Početje je pred kratkim odkrila profesorica ženskih študij Susan Reverby s kolidža Wellesley, ki ga je obiskovala tudi Clintonova. Poskuse je vodil "zdravnik" John Cutler, ki je bil kasneje del podobne študije v Alabami. Tam so podobni zdravniki prav tako ob sodelovanju nacionalnih zdravstvenih inštitutov spremljali razvoj sifilisa pri revnih temnopoltih Američanih.

Menda jih niso namenoma okužili, vendar pa jim niso povedali, da so bolni in jih niso zdravili. Ta tako imenovani Tuskegee eksperiment so na skoraj 400 osebah izvajali od leta 1932 do leta 1972. Eksperimentiranje z Gvatemalci pa je zajelo 1500 ljudi, ki naj bi jih po okužbah potem zdravili s penicilinom. Najmanj ena oseba je v času poskusov umrla.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin