Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 1. 2009,
19.20

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 1. 2009, 19.20

8 let, 5 mesecev

ZDA v Bagdadu odprle svoje največje veleposlaništvo na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ameriški veleposlanik Ryan Crocker je na otvoritveni slovesnosti dogodek označil kot dokaz zavezanosti ZDA dolgoročnemu prijateljstvu z Irakom.

Slovesnosti se je udeležil tudi namestnik ameriške državne sekretarke John Negroponte, ki je bil po napadu na Irak leta 2003 prvi ameriški veleposlanik v Iraku.

Za gradnjo veleposlaništva na 42 hektarih so porabili 700 milijonov dolarjev Veleposlaništvo, ki je največje ameriško veleposlaništvo na svetu, leži na 42 hektarjih površine in je podobno trdnjavi. Leži v strogo varovani Zeleni coni iraške prestolnice, za gradnjo pa so porabili 700 milijonov dolarjev. Poslopje veleposlaništva v barvi žgane opeke spominja na korporacijski objekt, ki ga obdaja masivno obzidje z okrepljenim betonom. Na veleposlaništvu lahko dela tisoč ljudi.

Osebje ameriškega veleposlaništva se je sicer v novo poslopje preselilo že 31. decembra lani, ko so iraške varnostne sile od ameriške vojske prevzele nadzor nad Zeleno cono. Takrat je osebje ameriškega veleposlaništva izpraznilo Palačo Republike, kamor se je namestilo po zavzetju Bagdada s strani sil pod vodstvom ZDA aprila 2003. V palači bo imela sedaj sedež iraška vlada.

Ameriške enote bodo v Iraku ostale do leta 2012 Do predaje tako Zelene cone, pa tudi letališča v Basri, je sicer prišlo potem, ko je 31. decembra lani iztekel mandat ZN, ki je tujim vojakom v Iraku dajal pravno podlago za prisotnost v državi. Kljub temu tuje enote še naprej ostanejo v Iraku, in sicer na podlagi dvostranskih sporazumov. ZDA, ki imajo v državi 146.000 vojakov, so tako novembra z Bagdadom podpisale sporazum, ki dovoljuje, da ameriške enote ostanejo v Iraku do konca leta 2011.

Nasilje se je nadaljevalo tudi med slovesnostjo Slovesnost je potekala pod strogimi varnostnimi ukrepi, saj se je nasilje nadaljevalo. Samo dopoldne so v različnih delih mesta odjeknile štiri eksplozije, ki so zahtevale štiri življenja, 19 ljudi je bilo ranjenih.

Ne spreglejte