Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2009,
10.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 5. 2009, 10.11

8 let

ZDA še ne vedo, kaj storiti z ujetniki iz Guantanama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški obrambni minister Robert Gates je senatorjem priznal, da oblasti še vedno ne vedo, kaj storiti z okoli 50 do 100 ujetniki v taborišču za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi.

Osumljencem v ZDA ne morejo soditi, prav tako pa jih ne morejo izročiti drugim državam.

V teku revizija primerov 241 ujetnikov Ameriški predsednik Barack Obama se je na začetku mandata odločil, da zapre Guantanamo do konca leta, trenutno pa poteka revizija primerov 241 ujetnikov v omenjenem oporišču. Izvaja jo pravosodno ministrstvo, ki je kongres pozval za 30 milijonov dolarjev pomoči za dokončanje dela.

Za preselitev potrebnih 50 milijonov dolarjev Gates je v odboru za razdeljevanje proračunskih sredstev sicer povedal, da bodo za preselitev ujetnikov iz Guantanama na ameriško ozemlje potrebovali približno 50 milijonov dolarjev. Denar za senatorje ni vprašljiv, vprašanje pa je, kaj storiti z ujetniki. Kot je dejal Gates, se zaveda, da utegne dobiti toliko predlogov proti preselitvi, kolikor je kongresnikov. Po besedah obrambnega ministra se bodo s tem problemom ubadali, ko bo za to napočil čas. Gates je povedal, da so doslej oprali krivde okoli 60 ujetnikov, proti 80 pa je nameravala sodni proces pred posebnimi vojaškimi sodišči sprožiti že administracija nekdanjega predsednika Georgea Busha.

Ujgurov ne bodo izročili Kitajski Gates je omenil problem 17 kitajskih Ujgurov, ki jih ne bodo izročili Kitajski, ker bi jih tam utegnili ubiti ali mučiti. Omenjene so že pred štirimi leti oprali suma terorizma, vendar se sedaj zastavlja vprašanje, kaj z njimi storiti. Kot je dejal Gates, bodo nekatere morali izpustiti v ZDA, saj bodo sicer težko prepričali druge države, da jih sprejmejo. Pravosodni minister ZDA Eric Holder je medtem v četrtek v Berlinu pozival evropske zaveznike, naj pomagajo in sprejmejo del ujetnikov iz Guantanama.

Ne spreglejte