Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2007,
10.07

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2007, 10.07

8 let, 3 mesece

ZDA: Poglabljanje spora glede posnetkov mučenja Cia

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Odbor za obveščevalne zadeve predstavniškega doma ameriškega kongresa je pripravil pozive za zaslišanje uradnikov Cia glede spornih uničenih videoposnetkov zaslišanj dveh terorističnih osumljencev.

Ameriško pravosodno ministrstvo še naprej zavrača vmešavanje kongresa v lastno preiskavo glede posnetkov. Bela hiša medtem spet napada New York Times. Bela hiša je sporočila, da je poročanje časopisa, da so vsaj štirje visoki pravniki administracije sodelovali v razpravi, kaj storiti s posnetki leta 2005, zaskrbljujoče. Po drugi strani Bela hiša ni povedala nič, kar bi pojasnilo njeno vlogo v tem primeru. Cia je leta 2005 uničila nekaj videoposnetkov zaslišanj dveh terorističnih osumljencev Abu Zubajdaha in Abdela Rahima al Naširija, pri čemer so uporabljali sporne zasliševalske metode oziroma mučenje. Oba osumljenca so zasliševali leta 2002 in sicer v tajnih zaporih Cia nekje po svetu.

Vsi posnetki zasliševanj morajo biti shranjeni

Ameriški zvezni sodnik Henry Kennedy je pozval odvetnike ameriškega pravosodnega ministrstva, naj pridejo v petek predenj na zaslišanje o tem, ali je kdo morda prekršil njegov ukaz iz leta 2005, da je potrebno ohraniti vse dokaze o zasliševalskih metodah v taborišču za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi. Odvetniki ameriškega pravosodnega ministrstva se branijo z izgovorom, da omenjena osumljenca niso zasliševali v Guantanamu in s tem niso kršili sodnega ukaza glede ohranitve dokazov.

Ameriško pravosodno ministrstvo tudi vodi svojo lastno preiskavo o uničenju videoposnetkov in ne želi vmešavanja kongresa, ki bi lahko pričam dodelil imuniteto, kar bi oviralo kazensko preiskavo. Demokratski kongresniki pa ne zaupajo ne Beli hiši in ne ter želijo priti sami resnici do dna. Tako so vsaj v sredo govorili senatorji v pravosodnem odboru, ko so zasliševali kandidata za namestnika pravosodnega ministra ZDA, zveznega sodnika Marka Filipa. Ta se ni želel izrekati o tem, kdo ima večje pristojnosti v takšnih preiskavah, kakor tudi ne, ali je navidezno utapljanje oblika mučenja. Filip je dejal, da mu je to osebno odvratno, ne ve, ali gre v tem primeru za mučenje.

Ne spreglejte