Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2016,
7.19

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

4

Natisni članek

Rusija ZDA napad Sirija

Sreda, 21. 9. 2016, 7.19

7 let, 7 mesecev

ZDA: Napad na konvoj sta izvedli dve ruski letali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

4

sirija, napad | Foto Reuters

Foto: Reuters

ZDA krivijo Rusijo za torkov letalski napad na humanitarni konvoj v Siriji, v katerem je bilo ubitih 21 ljudi, ki se je zgodil le nekaj ur po končanju prekinitve ognja. Vpletenost v napad zanikata tako ZDA kot Rusija.

Namestnik ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Ben Rhodes je dejal, da sta za napad lahko odgovorna le sirski režim ali ruska vlada, ZDA pa imajo za odgovorno Moskvo glede na njene zaveze v dogovoru o premirju v Siriji. Neimenovani predstavnik ZDA pa je za BBC dejal, da sta napad izvedli dve ruski vojaški letali.

Tako Moskva kot Damask sta že zanikala vpletenost v napad. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je na podlagi fotografij dronov in posnetkov aktivistov v torek dejal, da ni znakov bombardiranja.

Uničenih 18 od 31 tovornjakov

ZN, Rdeči križ in Rdeči polmesec, ki so skupaj organizirali konvoj s sirsko vlado, so potrdili, da je le nekaj ur po tem, ko je sirska vojska razglasila konec prekinitve ognja v Siriji, v ponedeljek zvečer prišlo do napada na humanitarni konvoj in da je bilo ubitih 20 civilistov in uslužbenec Rdečega polmeseca, ko so raztovarjali blago.

V konvoju je bilo uničenih najmanj 18 od 31 tovornjakov s pomočjo. ZN so opozorili, da bi lahko šlo za vojni zločin. Konvoj je bil namenjen v težko dostopno mesto Orum Al Kubra. Po prvotnih načrtih naj bi dostavil pomoč za 78.000 ljudi. Po napadu so humanitarne konvoje v Sirijo ustavili.

ZA ZDA premirje še "živo", za Rusijo ne

Ameriški državni sekretar John Kerry je po srečanju Mednarodne skupine za podporo Siriji (ISSG) ocenil, da prekinitev spopadov v Siriji ni "mrtva". Napovedal je tudi, da naj bi se pogovori v okviru skupine nadaljevali še ta teden. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je dejal, da Rusija ne pričakuje, da bodo znova uvedli prekinitev ognja.

Ne spreglejte