Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 8. 2013,
8.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ZDA terorizem grožnja veleposlaništvo

Nedelja, 11. 8. 2013, 8.01

7 let, 12 mesecev

ZDA na Bližnjem vzhodu in v Afriki ne čutijo več grožnje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
ZDA bodo ponovno odprle diplomatska predstavništva, ki so jih zaradi terorističnih groženj pred tednom dni zaprle na Bližnjem vzhodu in v Afriki.

Še naprej pa ostajata zaprta veleposlaništvo v jemenski prestolnici Sana in konzulat v pakistanskem Lahoreju.

Začasno zaprtih najmanj 25 diplomatskih predstavništev ZDA so preteklo nedeljo začasno zaprle najmanj 25 diplomatskih predstavništev v arabskem svetu, pa tudi v nekaterih sosednjih državah ter v Afriki. Nekatera so nato sredi tedna znova odprli, do sobote pa je ostalo zaprtih 19 predstavništev, ki jih bodo, z izjemo veleposlaništva v Sani, ponovno odprli, so sporočili iz State Departmenta.

Kot je pojasnila predstavnica State Departmenta Jen Psaki, veleposlaništvo v Sani ostaja zaprto "zaradi nadaljnje zaskrbljenosti zaradi grožnje morebitnih terorističnih napadov Al Kaide na Arabskem polotoku".

Za zdaj ostaja zaprt tudi konzulat v Lahoreju, od koder so ZDA v petek zaradi konkretnih groženj temu predstavništvu s strani Al Kaide umaknile nenujno osebje.

Al Kaida grozila s terorističnimi napadi Washington se je za zaprtje odločil zaradi groženj s terorističnimi napadi, ki sta jih napovedali jemenska in savdska veja Al Kaide. O tem naj bi pričali pogovori med visokimi predstavniki teroristične mreže, ki so jih prestregli obveščevalci.

ZDA so s podobnimi ukrepi sledile tudi nekatere evropske države. Velika Britanija, Francija in Nemčija so se prav tako odločile začasno zapreti veleposlaništva v Sani in drugod po Bližnjem vzhodu.

ZDA so v senci groženj Al Kaide v preteklih dneh tudi okrepile napade z brezpilotnimi letali v Jemnu. Od 28. julija je bilo izvedenih osem tovrstnih napadov, v njih pa je bilo ubitih skupno 36 ljudi. Jemenske oblasti pa so sredi tedna sporočile, da so preprečile napad Al Kaide na tuj naftni terminal.

Ne spreglejte