Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
12. 10. 2017,
15.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

3

Natisni članek

Unesco ZDA Združeni narodi

Četrtek, 12. 10. 2017, 15.17

6 let, 6 mesecev

ZDA zaradi Palestine izstopile iz Unesca, sledil jim bo tudi Izrael

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

3

unesco | Foto Reuters

Foto: Reuters

ZDA so izstopile iz Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo – Unesca. Za ta korak so se odločile zaradi "stalne nenaklonjenosti Unesca Izraelu". Po napovedi ZDA je izstop iz te organizacije napovedal še Izrael.

Po besedah ameriškega zunanjega ministrstva odločitev ni bila lahka, z njo pa želijo opozoriti na potrebo po korenitih spremembah v organizaciji, poroča britanski Independent.

Američani si želijo reformo Unesca

ZDA želijo po izstopu imeti status stalne opazovalke pri Unescu, kar bi jim omogočilo prispevanje mnenj in izkušenj na področjih, kot sta svoboda medijev in ohranjanje svetovne dediščine, še pravijo na ameriškem zunanjem ministrstvu.

Američani so sicer že leta 2011 zaradi sprejema Palestine v Unesco prenehali prispevati denar v proračun te organizacije, zato so izgubili glasovalne pravice, a so kljub temu do danes ostali člani.

Izstopili že leta 1984

ZDA so zaradi očitkov o naklonjenosti Sovjetski zvezi iz Unesca izstopile že leta 1984 v obdobju predsednika Ronalda Regana. Organizaciji so se nato znova pridružile leta 2002, ko je ZDA predsedoval George W. Bush.

Netanjahu: Unesco je postal gledališče absurda

Kmalu za Washingtonom se je s podobnim sporočilom danes oglasil še izraelski premier Benjamin Netanjahu. Kot so sporočili iz njegovega urada, je premier zunanjemu ministrstvu naročil, naj pripravi vse potrebno za umik Izraela iz Unesca skupaj z ZDA.

Obenem je pohvalil korak ZDA kot "pogumno in moralno odločitev, saj je Unesco postal gledališče absurda in, namesto da bi ohranjal zgodovino, to izkrivlja".

"Danes je nov dan v ZN, ko je treba plačati ceno za diskriminacijo Izraela. ZDA stojijo ob Izraelu in so resnični voditelj za spremembe v ZN. Zavezništvo med našima državama je močnejše kot kadarkoli," pa je v odzivu zapisal veleposlanik Izraela pri ZN Danny Danon.

Za odziv smo poklicali slovenski Urad za Unesco, vendar niso bili dosegljivi za komentar.

 

Odločitev o koncu članstva ZDA v Unescu je na njegov sedež v Pariz sporočil sam ameriški državni sekretar Rex Tillerson. Odločitev naj bi začela veljati 31. decembra. Generalna direktorica te organizacije Irina Bokova je v odzivu izrazila globoko obžalovanje in prepričanje, da "Unesco še nikoli ni bil tako pomemben za ZDA ali ZDA za Unesco", tudi glede na porast nasilnega ekstremizma in terorizma v svetu. STA

ZDA, ki jih vodi predsednik Donald Trump, so že drugič izstopile iz Unesca.  | Foto: Reuters ZDA, ki jih vodi predsednik Donald Trump, so že drugič izstopile iz Unesca. Foto: Reuters

Kaj je Unesco?
Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je specializirana organizacija v okviru Organizacije združenih narodov (OZN). Sedež ima v Parizu. Unesco je bil ustanovljen 16. novembra 1945. Predstavniki 37 držav, ki so se udeležili ustanovne konference, so soglašali, da je izobrazba zelo pomembna, zato je bilo že na ustanovnem srečanju sklenjeno, da mora ta nova organizacija vzpostaviti "intelektualno in moralno solidarnost človeštva".

Slovenija je bila sprejeta 27. maja 1992

Na konferenci je bila podpisana ustava organizacije, ki je začela veljati 4. novembra 1946, do takrat pa jo je ratificiralo že 20 držav. Leta 1972 so sprejeli Konvencijo o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine, prvi vnosi na seznam svetovne dediščine so nastali šest let pozneje, je zapisano na spletni strani slovenskega ministrstva za izobraževanje.

Unesco je imel do izstopa ZDA 195 držav članic. Nazadnje sta bili leta 2011 sprejeti državi Palestina in Južni Sudan. Republika Slovenija je bila sprejeta 27. maja 1992 kot 167. članica.

Ne spreglejte