Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 9. 2016,
7.50

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

John Kerry Sirija

Sobota, 10. 9. 2016, 7.50

7 let, 7 mesecev

ZDA in Rusija dosegli dogovor o premirju v Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
John Kerry Sergej Lavrov | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar John Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov sta se ponoči po 13 urah pogajanj v Ženevi uspela dogovoriti o premirju v Siriji, ki bo začelo veljati v ponedeljek. Če bo premirje držalo teden dni, bodo zračne sile ZDA in Rusije začele skupaj napadati položaje terorističnih skupin. Da sprejema dogovor, je sporočila tudi sirska vlada.

Kerry je izrazil upanje, da bo načrt zmanjšal nasilje, olajšal trpljenje in obnovil prizadevanja za mir in politično tranzicijo v Siriji.

Kerry upa, da bo Rusija pritisnila na Al Asada

O usodi predsednika Bašarja Al Asada se Kerry in Lavrov nista dogovorila, vendar je vodja ameriške diplomacije izrazil upanje, da bo Rusija pritisnila nanj, da zaustavi konflikt in pride za pogajalsko mizo.

Lavrov je povedal, da sta se kljub težavam, nezaupanju in oviram uspela dogovoriti o paketu dokumentov, ki ustvarjajo pogoje za vrnitev k političnemu procesu.

Posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura, ki je bil prav tako v Ženevi, je dogovor pozdravil in napovedal, da gre z njim v New York iskat mednarodno podporo. "ZN upajo, da se bo politična volja, ki je pripeljala do tega razumevanja, ohranila," je sporočil de Mistura.

Eden ključnih delov dogovora je, da se Al Asadove in opozicijske sile umaknejo stran od poti za oskrbo obleganega Alepa s humanitarno pomočjo.

Vojna je zahtevala že 300 tisoč življenj

Državljanska vojna v Siriji je od leta 2011 zahtevala skoraj 300 tisoč življenj, polovica prebivalstva države pa je morala zapustiti svoje domove.

Lavrov je sicer dejal, da ne more 100-odstotno obljubiti, da se bodo vse strani držale premirja. Če se ga bodo držale teden dni, bodo ameriške in ruske zračne sile skupaj napadale teroriste Al Nusre, ki je izpostava teroristične mreže Al Kaida v Siriji, in teroriste Islamske države (IS). O območjih, kjer bodo napadali, sta se Kerry in Lavrov dogovorila, tam pa bo dovoljeno leteti le Američanom in Rusom, ne pa tudi zračnim silam Al Asada.

Lavrov je zatrdil, da je Rusija že dlje časa pozivala k tesnejšemu sodelovanju z ZDA v boju proti teroristom v Siriji.

Pentagon je nemudoma opozoril, da je vsako morebitno vojaško sodelovanje med ZDA in Rusijo odvisno od polnega uresničevanja oziroma spoštovanja določil dogovora o premirju.

Sirska opozicija previdna

Sirska opozicija je izrazila upanje, da dogovor med ZDA in Rusijo predstavlja "začetek konca trpljenja civilistov" v državi. "Pozdravljamo dogovor, če bo uresničen," je za britanski BBC povedala Basma Kodmani iz Visokega pogajalskega odbora, ki združuje glavne predstavnike upornikov in opozicije v Siriji. Ob tem je izrazila previdnost. "Kaj se bo zgodilo, če Rusija ne bo izvedla pritiska na režim Bašarja Al Asada, saj je to edini način, s katerim bi lahko režim prisilili k spoštovanju premirja?" se je vprašala predstavnica opozicije.

Mednarodna skupnost pozdravila dogovor

Turčija je dogovor, ki bo olajšal dostavo humanitarne pomoči, sprejela z zadovoljstvom. Na turškem ministrstvu so zapisali, da si bo Turčija še naprej prizadevala za to, "da bodo imeli ljudje v Alepu in vseh sirskih regijah manj problemov in da bodo živeli v trajnem miru brez spopadov". Izrazili so tudi upanje, da bodo našli politično rešitev za konflikt. Ankara je medtem že začela priprave za dostavo humanitarne pomoči v Alep, ki ga oblegajo sirske vladne sile.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, ki je prav tako pozdravila dogovor, je ob tem Združene narode pozvala, naj pripravijo predlog za politično tranzicijo, ki bi služil kot "začetna točka za obnovitev sirskih pogajanj". Dogovor je pozdravil tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Vse strani v Siriji in regiji, ki sodelujejo v konfliktu, je pozval, naj se držijo dogovora in najkasneje v ponedeljek ustavijo spopade.
Ne spreglejte