SiolNET. Novice Svet
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Hrvaškem za 72 odstotkov več nezakonitih migrantov

0,15

termometer

Hrvaška policija
Foto: Matej Leskovšek

Na Hrvaškem pričakujejo, da se bodo tudi v spomladanskih mesecih spopadali z okrepljenim migrantskim valom. V prvih treh mesecih letos so hrvaški policisti ustavili 1.371 oseb, ki so vstopile na Hrvaško mimo mejnih prehodov, kar je za 72 odstotkov več kot v prvem lanskem trimesečju. Okrepilo se je tudi število prosilcev za azil.

V prvih treh letošnjih mesecih so na meji proti Sloveniji ustavili 286 oseb, ki so poskusile ilegalno prestopiti mejo, je danes objavila hrvaška policija. Obenem so ob meji s Srbijo ustavili 522 oseb, ki so prišle na Hrvaško mimo mejnih prehodov. Iz BiH je poskusilo na Hrvaško vstopiti 143 oseb. Petina vseh letos ustavljenih oseb je iz Afganistana, sledijo državljani Kosova, Pakistana in Turčije.

Prejeli 292 prošenj za azil

Policijske statistike tudi kažejo, da so lani ustavili 2.967 oseb, ki so po skritih poteh poskušale prestopiti mejo, med njimi 1.149 na meji s Slovenijo. Hrvaška policija je tudi sporočila, da so od začetka leta do konca marca vrnili 294 oseb, ki so nezakonito vstopile na Hrvaško, večinoma iz Srbije ter Bosne in Hercegovine.

V prvem letošnjem trimesečju so na Hrvaškem tudi prejeli 292 prošenj za azil, kar je 54 prošenj več kot v enakem obdobju lani.

Hrvaška policija zavrača trditve, da se je pojavila nova migrantska pot

Na Hrvaškem pričakujejo, da bo v spomladanskih mesecih največ poskusov nezakonitega vstopa na Hrvaško v celinskih županijah ob meji s Srbijo in BiH. Ocenjujejo, da Hrvaška ostaja tranzitna država za migrante, ki z območja Azije in Afrike potujejo proti Zahodni Evropi.

Hrvaška policija za zdaj zavrača trditve, da se je pojavila nova balkanska migrantska pot na območju unsko-sanskega kantona na skrajnjem severozahodu BiH čez Karlovško županijo do Bele krajine. Na tem območju je razdalja med BiH in Slovenijo čez hrvaško ozemlje dolga približno 70 kilometrov.

Zaradi tihotapljenja ilegalnih migrantov prijeli državljana Kosova

Koprski kriminalisti so medtem v ponedeljek na zaslišanje privedli državljana Kosova, tega so ga 14. aprila zvečer ustavili ilirskobistriški policisti. Ugotovili so, da je po predhodnem dogovoru kot član kriminalne združbe čez državno mejo prepeljal devet državljanov Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop ali prebivanje v Sloveniji. Med njimi je bil tudi štiriletni otrok.

43-letni kosovski državljan je imel kot član kriminalne združbe vlogo prevoznika ilegalnih pribežnikov po ozemlju Slovenije z namenom, da jih pripelje na območje drugih držav EU oziroma v Italijo, sporočajo s Policijske uprave Koper.

Ugotovili so, da so državno mejo med Hrvaško in Slovenijo prestopili peš skozi gozd, saj so imeli ob zaustavitvi vozila in varnostnem pregledu vsi državljani Turčije blatna oblačila.

Na podlagi teh dejstev so ugotovili, da je 43-letni državljan Kosova izvršil kaznivo dejanje prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države, za katerega je zagrožena zaporna kazen v trajanju do osmih let in denarna kazen. Zato so mu odvzeli prostost, nadaljnji postopek pa so prevzeli kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper, še sporočajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin