SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi prikrivanja spolnih zlorab tarča kritik šef vatikanskih financ

2

termometer

Eden izmed najvplivnejših kardinalov v Vatikanu in zaupnik papeža Frančiška, šef vatikanskih financ George Pell, se je znašel pod kritikami zaradi prikrivanja spolnih zlorab v Cerkvi.

Kardinalu iz Avstralije Georgeu Pellu v okviru preiskave zlorab v Cerkvi v domovini očitajo, da je pred leti kot nadškof kril pedofilskega duhovnika. Pell sam je očitke, da je pomagal prikrivati zlorabe duhovnika Geralda Ridsdala, ki je med letoma 1950 in 1970 zlorabil več deset dečkov, zanikal. Danes 81-letnega Risdala so medtem izključili iz cerkvenih vrst in sedaj za zapahi služi kazen za več kot 140 spolnih napadov na otroke, navaja britanski BBC.

"Mislim, da je odločilno, da George Pell odstopi, da se ga pošlje nazaj v Avstralijo in da papež proti njemu sprejme najostrejše ukrepe," je za avstralsko televizijo Channel Nine izjavil Peter Saunders, član vatikanske komisije za zaščito otrok, ki je bil sam žrtev zlorab duhovnika, papež pa ga je lani imenoval v komisijo za zaščito otrok, ki ima nalogo raziskati zlorabe.

Po besedah Saundersa naj bi imel Pell pravi katalog klevetanja ljudi. Prav tako naj bi izkazoval trdosrčnost, njegova odsotnost skrbi za ljudi pa naj bi bila skoraj sociopatska.

Pell naj bi zaradi Saundersovih izjav proti njemu nameraval sodno ukrepati, tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi pa je medtem poudaril, da je Saunders govoril v lastnem imenu in ne v imenu celotne komisije. Po besedah Lombardija je Pell tudi vedno temeljito odgovoril na vprašanja avstralskega pravosodja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin