Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
2. 6. 2015,
13.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

cigarete

Torek, 2. 6. 2015, 13.28

8 let

Zakaj je Balkan obljubljena dežela za tobačne multinacionalke

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tobačna multinacionalka BAT je kupila hrvaško Tvornico duhana Rovinj (TDR) za 505 milijonov evrov. Posel, ki so mu hrvaški mediji že nadeli ime posel stoletja.

Število kadilcev narašča - po zadnjih podatkih je na svetu okoli milijarda kadilcev. Toda naraščanje števila kadilcev je posledica naraščanja števila prebivalcev v tako imenovanih državah tretjega sveta, saj število kadilcev v razvitih državah upada.

Kako se tobačne multinacionalke odzivajo na spremembe na trgu Največje tobačne multinacionalke, med katere spada tudi British American Tobacco (BAT), so se na ta trend odzvale z naslednjimi ukrepi:

Prvi ukrep: tobačne multinacionalke dajejo več poudarka prodaji cigaret na trgih v manj razvitih državah.

Drug ukrep: racionalizacija oziroma zapiranje tovarn, zlasti v zahodnih državah. BAT je tako od leta 2000 po svetu zaprl že 67 tovarn. Kot piše poslovni časnik Financial Times, zapirajo tudi drugi tobačni velikani: Imperial Tobacco (ta je tudi lastnik Tobačne Ljubljana) je zaprl tovarne v Franciji in Veliki Britaniji, leta 2004 pa tudi v Sloveniji; Japan Tobacco International je zaprl svoje tovarne na Severnem Irskem ...

Tretji ukrep: tobačne multinacionalke skušajo doseči višjo rast z nakupi. V začetku leta 2014 je Imperial Tobacco za 3,8 milijarde evrov kupil blagovne znamke Winston, Kool in Salem od ameriške tobačne tovarne Lorillard. Takšen je tudi nakup TDR (njena najbolj znana blagovna znamka je Ronhill).

Četrti ukrep: vlaganje v alternative cigaretam (e-cigarete …). Do leta 2030 naj bi ta trg zrasel na 46 milijard evrov. Philip Morris International je tako lani kupil britanskega proizvajalca Nicocigs, BAT pa je leta 2012 kupil e-cigaretno zagonsko podjetje CN Creative in lani na trg poslal e-cigarete znamke Vype.

Balkan – kjer ljudje kadijo kot Turki Eden od trgov, ki je zelo zanimiv za tobačne multinacionalke, je tudi območje Jugovzhodne Evrope, kjer je močan TDR. Po podatkih spletne strani Market Watch iz leta 2009 največ cigaret na število prebivalcev prodajo v naslednjih državah:

- Srbija (2.861 cigaret na prebivalca), - Bolgarija (2.822), - Grčija (2.795), - Rusija (2.786), - Moldavija (2.479), - Ukrajina (2.401), - Slovenija (2.361), - BiH (2.278), - Belorusija (2.266), - Črna gora (2.157).

TDR - njegov lastnik je Ante Vlahović, prvi mož skupine Adris,- je lani po podatkih, ki jih navaja hrvaški časnik Jutarnji list, prodala 8,7 milijarde cigaret (devetodstotni padec v primerjavi z letom 2013) in ustvarila 178 milijonov prihodkov.

Za primerjavo: kupec BAT (njegove najbolj znane znamke so Dunhill, Kent in Lucky Strike) je lani prodal 667 milijard cigaret, imel prihodke v višini 19,4 milijarde evrov in dobiček v višini 6,3 milijarde evrov.

Tobačna Ljubljana Vstop zahodne tobačne multinacionalke je pred leti izkusila tudi Slovenija. Leta 1991 sta Tobačno Ljubljana kupila nemški Reemtsma in francoski Seita. Leta 2001 je Reemtsma odkupil delež Seite, leta 2002 pa je lastnik Reemtsme – in s tem tudi Tobačne Ljubljana - postal britanski Imperial Tobacco.

Ta je precej razburil slovensko javnost in politiko januarja 2004, ko je britanski lastnik napovedal, da bo 1. maja 2004, torej na dan, ko je Slovenija postala članica EU, ukinil proizvodnjo v Sloveniji (a obdržal blagovno znamko Filter 57). Čaka zapiranje tovarn tudi Hrvate? Imperial Tobacco (v svojem portfelju blagovnih znamk ima tudi cigarete Boss) je imel namreč znotraj družbe prevelike proizvodne zmogljivosti. Do vključitve v EU jih je kompenzirala na račun uvoznih dajatev, ki pa so se ob vstopu v EU ukinile. Ali bo podobno usodo (zapiranje tovarn) doživel tudi hrvaški TDR, bo pokazala prihodnost. So pa delavcem tovarne v Kanfanaru obljubili, da bodo imeli delo vsaj naslednjih pet let.

Ne spreglejte