Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 12. 2007,
21.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 16. 12. 2007, 21.59

8 let

"Vsak dan, ko Kosovo ne razglasi neodvisnosti, je izgubljen"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V sejni sobi vladne palače v Prištini smo se pogovarjali z namestnikom kosovskega predsednika vlade Agima Cekuja, podpredsednikom Luftijem Hazirijem.

Haziri nam je povedal, da je vsak dan, ko Kosovo ne razglasi neodvisnosti, izgubljen. Ob tem je povedal, da "Kosovo na dokončno potrditev svojega statusa ne čaka zgolj leto ali dve", ampak dolgih 18 let. "Sedaj minevajo zadnji tedni, ko bomo, upam da usklajeni z našimi mednarodnimi partnerji (ZDA, EU), reagirali, in menim da je razglasitev končnega statusa Kosova zelo blizu," nam je zaupal Haziri.

Na vprašanje, če ve, kdaj točno bo Kosovo razglasilo svojo neodvisnost je Haziri povedal, da je Kosovo to enkrat že storilo. "To smo storili že 2. julija 1990 in od takrat po težki poti do neodvisnosti hodimo skupaj kot prebivalci Kosova," je povedal. Na vprašanje, če lahko postavi vsaj okvirni datum razglasitve neodvisnosti, pa je podpredsednik vlade dejal, da je pred njimi še nekaj tednov. Neodvisnost bodo razglasili "takoj ko bo mogoče", to pa pomeni, da so pripravljeni, je še povedal. "Vsak dan je pomemben, vsak dan ko tega ne storimo, je izgubljen."

Hkrati je povedal, da si želijo dobrih odnosih s sosednjo Srbijo, ne samo zaradi srbske manjšine na Kosovu, ampak tudi zato, ker gledajo v prihodnost. Naša naslednja naloga bo evropska integracija, pri čemer si Kosovo želi dobro opraviti svoj del naloge. Zavedamo se, da EU medse ne bo sprejela "bolne" države, zato si želimo postati čim bolj "zdravi", je dejal.

Glede srbskega nasprotovanja kosovski neodvisnosti, je Haziri povedal, da bo morala Srbija kmalu prepoznati pravico prebivalcev Kosova do samostojnosti. Ob tem je dodal, da nove vojne na Kosovu ne pričakuje. Namestnik odhajajočega premiera Agima Cekuja je tudi spomnil, da čeprav se največ govori o treh "srbskih" občinah na severu Kosova, pa tam ne živi večina Srbov na Kosovu. Okrog 110.000, tako Haziri, jih namreč živi v Prištini in občini Gnjilane. "Srbiji se gre samo za ozemlje, na voljo ljudi se ne ozirajo. Nas zanimajo ljudje", je dodal.

"Kosovo ne bo več čakalo na nikogar. Lani je mednarodna skupnost prebivalce Kosova prosila, naj počakamo na volitve v Srbiji, ki so razpisane za 20. januar. Nas bodo naslednjič prosili naj počakamo še na ruske volitve? Volitve v Srbiji so problem Srbov, ne pa Kosova. Kosovo ne more večno čakati," je bil odločen namestnik odhajajočega premiera Agima Cekuja.

Na koncu je Haziri povedal še, da je Slovenija ena pomembnejših držav v regiji, s katero imajo zelo dobre bilateralne odnose. Hkrati je Slovenija ena izmed držav, ki je med najbolj prisotnimi v Kosovskem gospodarstvu, investicija Telekoma Slovenije, ki je skozi podjetje iPKO postal drugi ponudnik mobilne telefonije, pa je sploh največja investicija na Kosovu v mandatu njihove vlade. Podpredsednik vlade je dodal da verjame, da bo Kosovo med slovenskim predsedovanjem EU dokončno razglasilo svojo neodvisnost.

Ne spreglejte