Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
14.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 14.51

8 let

Vraničarjeva pričakuje zeleno luč ustavnega sodišča glede družbe za stabilnost evra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je v Bruslju povedala, da pričakuje zeleno luč ustavnega sodišča za sodelovanje Slovenije v družbi za zagotavljanje stabilnosti evra.

Ob tem je tudi izrazila upanje, da bo sodišče o tem odločilo hitro. Slovenija je poleg Belgije ena od dveh članic v območju evra, ki še nista končali vseh postopkov za sodelovanje v družbi za zagotavljanje stabilnosti evra, ki v treh letih predvideva 440 milijard evrov potencialnih jamstev državam v območju evra, ki bi se znašle v podobnih težavah kot Grčija.

Vraničar: Slovenija ni bila deležna nikakršnih kritik O oblikovanju te družbe in mehanizma v pomoč Grčiji je na neformalnem srečanju v četrtek razpravljala skupina članic v območju evra. Državna sekretarka je povedala, da Slovenija zaradi svojega položaja s strani Evropske unije ni bila deležna nikakršnih kritik.

"Kolegi razumejo, da je določene pravne postopke treba izpeljati in da to zahteva čas," je dejala in pojasnila, da Slovenija evropske institucije na delovni ravni stalno obvešča o razmerah in da so seznanjene s tem, da se čaka na odločitev ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče ima po besedah državne sekretarke sedaj vse dokumente, ki jih je zahtevalo. "Upamo, da bo odločilo hitro. Vlada je zaprosila za prednostno obravnavo," je pojasnila Vraničarjeva in izrazila prepričanje, da bo zakon dobil zeleno luč.

Okvirni dogovor za sodelovanje je že podpisan Slovenija je že podpisala okvirni dogovor o sodelovanju v družbi za zagotavljanje stabilnosti evra, nato je sprejela zakon, ki ga je potrdil tudi državni zbor in je bil objavljen v uradnem listu. Ustavno sodišče nima roka za odločitev, prav tako EU Sloveniji ni postavila nikakršnih rokov.

Komisija za Irsko ne bo sprožila mehanizma Državna sekretarka je tudi povedala, da Evropska unija ne razmišlja o sprožitvi tega mehanizma v pomoč Irski, ki se zaradi težav z banko Anglo Irish sooča z rekordnim javnofinančnim primanjkljajem, saj je bil doslej odziv finančnih trgov na irske ukrepe pozitiven.

Ne spreglejte