SiolNET. Novice Svet
3,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vojislav Šešelj poteptal hrvaško zastavo. Predsednik sabora zapustil Srbijo.

3,32

termometer

Vojislav Šešelj
Foto: Reuters

Predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković je končal dvodnevni uradni obisk v Srbiji, potem ko je srbski poslanec Vojislav Šešelj snel in poteptal hrvaško zastavo, ki je ob obisku hrvaškega predstavnika visela pred srbskim parlamentom v Beogradu, ter vulgarno žalil hrvaško delegacijo.

Jandroković je danes prispel na dvodnevni uradni obisk v Beograd, ki je bil napovedan kot nadaljevanje prizadevanj za izboljšanje odnosov med Zagrebom in Beogradom. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je februarja uradno obiskal Zagreb na povabilo hrvaške kolegice Kolinde Grabar-Kitarović.

Poteptal zastavo in žalil hrvaško delegacijo

Po srečanju Jandrokovića s predsednico srbske narodne skupščine Majo Gojković so srbski in hrvaški mediji začeli poročati o Šešljevem nespoštljivem vedenju na podlagi poročila Srbske radikalne stranke (SRS).

Gordan Jandroković Foto: Reuters Šešelj, ki je bil prejšnji teden obsojen zaradi zločinov proti človečnosti med vojno na območju nekdanje Jugoslavije, je pred parlamentom zagledal hrvaško zastavo in jo poskusil strgati, a je padla na tla. Potem sta s poslancem SRS Filipom Stojanovićem hrvaško zastavo še poteptala, incidenta pa skupščinskim varnostnikom ni uspelo preprečiti, so poročali mediji. Kot so dodali, je Šešelj tudi vulgarno žalil hrvaško delegacijo, ko jo je srečal v skupščini.

Jandroković končal uradni obisk v Srbiji

Jandroković je na srečanju z Gojkovićevo izrazil prepričanje, da bo njegov obisk pripomogel h kakovosti odnosov med Hrvaško in Srbijo, a je potem zaradi Šešljevega "neciviliziranega" ravnanja uradni obisk končal, še preden bi opravil napovedano srečanje s srbsko ministrico za evropske integracije Jadranko Joksimović.

"Meja, prek katere niso mogli"

Predsednik hrvaškega parlamenta je pred odhodom iz Beograda kratko izjavil, da je šlo za "mejo, prek katere niso mogli", ter napovedal novinarsko konferenco po vrnitvi v Zagreb. Gojkovićeva je ostro obsodila Šešljevo vedenje kot nesprejemljivo. Šešljevo obnašanje je obsodila tudi srbska premierka Ana Brnabić.

Jandroković je po vrnitvi v Zagreb s celotno petčlansko delegacijo stopil pred novinarje v poslopju sabora in pojasnil, da niso mogli nadaljevati obiska, ki se je sicer začel v "zelo dobrem vzdušju". Pojasnil je, da so se enotno odločili za prekinitev obiska zaradi "kršitve dostojanstva hrvaških državnih simbolov", ki je predstavljala "grdo sporočilo Hrvaški".

hrvaška zastava Foto: Bojan Puhek

Predsednik hrvaškega sabora je potrdil, da so bili po srečanjih z gostitelji in med ogledom srbske skupščine tarča Šešljevih žaljivk. Naknadno so izvedeli, da je Šešelj poleg tega poteptal hrvaško zastavo na vhodu v srbski parlament, zato so se po premisleku odločili prekiniti obisk.

Jandroković: Gre za problem Srbije

Jandroković ni želel razpravljati z novinarji o morebitnih razlogih za Šešljevo potezo, temveč je dejal, da gre za problem Srbije. Pričakuje, da bo srbski predsednik Vučić obsodil današnji incident. Meni, da je glavno vprašanje, kako vrniti dvostranske odnose v običajne tokove, potem ko so se v preteklih dveh mesecih zgodila številna srečanja na ministrski in strokovni ravni glede odprtih vprašanj in sodelovanja, predvsem v gospodarstvu. Pričakuje, da se bodo začeti stiki na nižji ravni kmalu tudi nadaljevali.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in premier Andrej Plenković sta v ločenih izjavah soglašala, da je hrvaška delegacija storila edino, kar je lahko glede na današnji dogodek. Plenković je dejal, da gre za "provokacijo" in "osamljeni incident". Pričakuje, da bo Srbija obsodila dogodek in da bodo znova vzpostavili dialog ter "videli, kako naprej".

Grabar-Kitarovićeva je "divjanje" Šešlja označila kot "izraz nemoči vodje poražene zločinske politike, ki je prinesla veliko slabega hrvaškem narodu, vključno s Hrvati v Vojvodini". Meni, da je za zločinca Šešlja "največja kazen obstoj neodvisne Hrvaške in popoln zlom projekta Velike Srbije".

S hrvaškega ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da so zaradi današnjega incidenta poslali protestno diplomatsko noto srbskemu veleposlaništvu v Zagrebu, potem ko srbska veleposlanica Mira Nikolić note ni želela sprejeti osebno.

Načrtovano je bilo, da se bo Jandroković danes udeležil vnovičnega odprtja predstavništva hrvaške gospodarske zbornice (HKG) v Beogradu, ki je bilo zaprto od leta 2013. Za sredo so bila načrtovana tudi srečanja s predsednikoma srbske države in vlade Vučićem in Ano Brnabić ter s hrvaško manjšino v Subotici.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 48
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin