Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 12. 2008,
13.47

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 17. 12. 2008, 13.47

8 let, 5 mesecev

Videmska bolnišnica pripravljena izvršiti evranazijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Direktor videmskega zdravstvenega doma Claudio Riccobon se je odzval na odločitev italijanske vlade, da je prekinitev umetnega hranjenja nezakonita.

Direktor je napovedal, da bo Eluana Englaro, ki je že skoraj 17 let v komi, umrla v Vidmu. Riccobon je poudaril, da je videmska bolnišnica Eluano pripravljena odklopiti z naprav, a le, če bo ta korak zakonit. "Zdaj gre za pravno vprašanje oziroma za vprašanje zakonitosti. Potrjujemo našo razpoložljivost, a v skladu z zakonodajo," je dejal Riccobon. Dodal je, da je odločitev v rokah odvetnikov Eluaninega očeta, ki se že vrsto let bori za evtanazijo hčere. Za izvršitev evtanazije potrebujejo 15 dni Eluana bi lahko po Riccobonijevih besedah bolnišnico v Leccu zapustila že v četrtek, videmska bolnišnica pa bi za izvršitev evtanazije potrebovala približno 15 dni. Videmska bolnišnica je v petek v skladu z odločitvijo kasacijskega sodišča izrazila pripravljenost za evtanazijo Eluane. Predvideni postopek premestitve bolnice iz bolnišnice v severnoitalijanskem mestu Lecco v videmsko bolnišnico, kamor naj bi Eluana prispela v torek zvečer, so začasno prekinili zaradi ukrepa italijanskega ministra za zdravje Maurizia Sacconija.

Ta je v torek odločil, da je odklop bolnika z naprav, ki ga ohranjajo pri življenju, v državnih zdravstvenih ustanovah nezakonit. "Menim, da je moja dolžnost, da izdam direktivo, po kateri morajo javne zdravstvene ustanove zagotoviti pravico do hranjenja in hidracije," je v torek na novinarski konferenci dejal Sacconi. Vsaka javna bolnišnica, ki bi 37-letni Eluani pustila umreti, bi tako po njegovem prepričanju "kršila zakon".

Eluana v komi že od leta 1992 Eluana Englaro, ki leži v bolnišnici v severnoitalijanskem mestu Lecco, je v komi od leta 1992, ko je v prometni nesreči utrpela hudo poškodbo možganov. Diha sama, pri življenju pa jo ohranjajo s pomočjo umetne hrane. Prizivno sodišče v Milanu je 9. julija dovolilo evtanazijo, saj je ugotovilo, da se Eluanino stanje ne bo moglo izboljšati. Toda zdravstvene ustanove v deželi Lombardija so septembra kljub dovoljenju sodišča prošnjo Eluaninega očeta, naj hčerko odklopijo z naprav, zavrnile.

Glavno milansko tožilstvo je vložilo pritožbo na odločitev prizivnega sodišča, saj je evtanaziji Eluane nasprotovalo. Novembra pa je kasacijsko sodišče v Rimu, ki je najvišje italijansko sodišče, pritožbo zavrnilo kot nesprejemljivo.

Ne spreglejte