Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
9.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 7. 2011, 9.03

7 let, 12 mesecev

Veljati začel prostotrgovinski sporazum med EU in Južno Korejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes je začel veljati sporazum o prosti trgovini med EU in Južno Korejo, ki sta ga strani podpisali oktobra lani.

V skladu s sporazumom, najbolj ambicioznim tovrstnim dogovorom sedemindvajseterice, bosta partnerici v prihodnjih petih letih odpravili skoraj 99 odstotkov, dolgoročno pa vse uvozne dajatve in mnoge necarinske ovire.

Medsebojna trgovina večja za 19 milijard evrov?

Evropski izvozniki industrijskih in kmetijskih izdelkov v Južno Korejo bodo tako oproščeni plačila carine, s čimer naj bi ob popolni ukinitvi carin na leto prihranili 1,6 milijarde evrov, medsebojna trgovina pa naj bi se po ocenah Evropske komisije povečala za dobrih 19 milijard evrov, po nekaterih drugih ocenah pa bi se lahko celo podvojila.

Določila sporazuma obenem olajšujejo dostop evropskim podjetjem na trg storitev, vlagateljem pa omogočajo lažje naložbe v tej hitro rastoči azijski državi. Sporazum bo obenem uredil tudi medsebojne odnose na področju intelektualne lastnine, javnih naročil, politike konkurence in trajnostnega razvoja.

Občutne posledice tudi za avtomobilsko industrijo

Sporazum bo imel tudi občutne posledice za evropsko avtomobilsko industrijo. Ukinja namreč osemodstotno carino na avtomobile iz EU, obenem pa za vsa vozila, izdelana po standardih unije, odpravlja vse dodatne administrativne postopke. Vzpostavlja tudi posebno delovno skupino oz. nadzorni odbor, ki bo bdel nad tem, ali katera od strani vpeljuje skrite protekcionistične ukrepe, kot je npr. nenadna zaostritev tehničnih meril.

Zeleno luč prostotrgovinskemu sporazumu med EU in Južno Korejo je februarja prižgal tudi Evropski parlament, ki pa je s sporazum soglašal šele po tem, ko so vanj vnesli posebno zaščitno klavzulo. Ta dovoljuje ponovno uvedbo ali zvišanje določenih carin, če se izkaže, da se bo zaradi njihove ukinitve oz. znižanja uvoz iz Južne Koreje povečal v tolikšni meri, da bo to resno ogrožalo poslovanje evropskih podjetij.

Ne spreglejte