Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
7.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 7.02

8 let

Velika zmaga za Romneyja na Floridi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney je v skladu z napovedmi anket opravičil vlogo favorita in zmagal na torkovih volitvah za izbiro predsedniškega kandidata republikancev na Floridi.

Drugi je bil Newt Gingrich, za njim pa sta se uvrstila še Rick Santorum in Ron Paul.

Vzporedne ankete so Romneyju prisodile 46 odstotkov glasov Po 95 odstotkih preštetih glasov jih je Mitt Romney dobil 46 odstotkov (okrog 771.000 glasov), nekdanji predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Gingrich 32 odstotkov (okrog 531.000), nekdanji senator iz Pensilvanije Santorum 13 odstotkov (okrog 222.000), teksaški kongresnik Paul pa sedem odstotkov (okrog 117.000). Na Floridi je štela le zmaga, saj samo ta prinaša vseh 50 delegatskih glasov za nacionalno konvencijo stranke, ki bo v Tampi konec avgusta. Vzporedne ankete so med kandidate razdelile enake deleže kot dejanski izidi.

Volili so lahko le registrirani republikanci Romney je glede na vzporedne ankete Gingricha, ki je zmagal na prejšnjih volitvah v Južni Karolini, premagal v skoraj vseh kategorijah. Med republikanci, za katere je najpomembnejša lastnost kandidata sposobnost premagati demokrata Baracka Obamo, je Romney pobral 58 odstotkov glasov, Gingrich pa 33. Med volivci latinskoameriškega izvora, katerih delež med vsemi udeleženci volitev je bil 14 odstoten, pa je Romney premagal Gingricha v razmerju 53 proti 30 odstotkov. Poleg Latinoameričanov je volilo še 83 odstotkov belcev in le manj kot odstotek temnopoltih in drugih manjšin. Volili so lahko le registrirani republikanci.

Gingrich pobral večino glasov tistih, za katere je bilo najpomembnejše vprašanje splava Tisti, ki menijo, da je vprašanje ekonomije najpomembnejše, so Romneyju dali 62 odstotkov glasov. Med ženskami je Romney pobral 51 odstotkov, Gingrich pa 29 odstotkov glasov, med belimi krščanskimi konservativci pa je zmagal Gingrich v razmerju 39 proti 36 odstotkov glasov. Gingrich je pobral tudi večino glasov tistih, za katere je bilo vprašanje prepovedi splava najpomembnejše. Zaradi tega je na koncu v svojem govoru poudaril, da je Florida jasno izrisala tekmo med dvema kandidatoma: "Pravim konservativcem in zmernežem."

Znižal bo davke, uravnotežil proračun in utrdil vojsko Vzporedne volitve in dejanski rezultati so pokazali, da Santorum in Paul nista bila resen dejavnik v tekmi. Romney, ki si je za zmagoviti govor pred podporniki namesto vsakdanje srajce in kavbojk nadel obleko in kravato, je povsem zanemaril republikansko konkurenco. Na kratko jim je čestital, potem pa prevzel vlogo vodilnega in začel udrihati po Obami. Romney bo v naslednjih dneh dobil tudi zaščito tajne službe ZDA. Demokratom, ki upajo, da se bodo republikanci zaradi negativne kampanje med seboj razdelili, je sporočil, da jih bo tekmovanje pripravilo na zmago. Navedel je svoje poslovne in druge izkušnje ter obljubil, da bo znižal davke, uravnotežil proračun in utrdil vojsko ter popeljal ZDA v novo obdobje blaginje.

Gingrichevi podporniki so imeli pripravljene transparente z napisom "Ostaja še 46 držav", kjer volivci še niso povedali svojega mnenja in kandidat je obljubil, da bo ostal v tekmi do konca. To bo dosegel s pomočjo ljudstva, ki bo premagalo moč denarja. Letošnje predsedniške volitve je opredelil kot najpomembnejše v zgodovini ZDA, ker bi Obamova ponovna izvolitev pomenila katastrofo. Sam pa bo med drugim preselil veleposlaništvo ZDA v Jeruzalem, odpravil zdravstveno reformo, prenehal financiranje splava v tujini in prenehal vojno proti katoliški in drugim veram, ki naj bi jo začel Obama, ki pa o tem skupaj z večino Američanov sicer ne ve nič.

Republikanska tekma za izbiro nasprotnika Obami na splošnih volitvah novembra letos se nadaljuje. Romney in Gingrich sta na hitro odpotovala v Nevado, kjer bodo že v soboto strankarska zborovanja. Santorum in Paul sta bila v Nevadi že v torek, saj nista imela možnosti za zmago na Floridi. Tako kot Gingrich, tudi onadva ne obupujeta in napovedujeta nadaljevanje boja za delegate. Za končno zmago jih je potrebnih 1144. Santorum je sicer opozoril na problem negativne kampanje oziroma pravo vojno med Romneyjem in Gingrichem, ki pa na koncu volivcev ni odvrnila od udeležbe na volitvah.

Kdo bo dobil največ delegatskih glasov? Republikanci in demokrati imajo za strankarske volitve po državah različne načine razdeljevanja delegatskih glasov in sistem je dovolj zapleten, da ga niso rešili niti ameriški mediji, ki vsak po svoje seštevajo razdeljene delegate. Glede na to, koliko delegatov je bilo dejansko in ne najverjetneje zagotovljenih posameznim kandidatom, jih ima Romney po zmagi na Floridi šele 59, Gingrich 23, Paul tri in Santorum ne glede na zmago v Iowi nič, ker tam delegati še niso razdeljeni, strankarska zborovanja pa so bila bolj ali manj lepotno tekmovanje.

Februarja bo le eno televizijsko soočenje med kandidati, in sicer v Arizoni. Najprej bodo 4. februarja strankarska zborovanja v Nevadi. Isti dan se začnejo zborovanja v državi Maine, ki se bodo končala šele 11. februarja. Nato bodo 7. februarja volitve v Missouriju in strankarska zborovanja v Koloradu in Minnesoti. Na koncu pa bodo 28. februarja še volitve v Arizoni in Michiganu. Romney ima spet prednost, ker je v Nevadi, Arizoni in Koloradu precej mormonov, ki ga bodo organizirano podprli in mu nakazali denar. Volitve bodo tudi v Michiganu, ki je Romneyjev teren, saj je bil njegov oče tam guverner.

Ne spreglejte