Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 9. 2017,
19.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kurdi

Sreda, 27. 9. 2017, 19.46

6 let, 6 mesecev

Več kot 92 odstotkov iraških Kurdov za neodvisno državo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
kurdi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Več kot 92 odstotkov iraških Kurdov se je v ponedeljek izreklo za neodvisno državo, je danes sporočila volilna komisija. Referenduma se je udeležilo 72,16 odstotka volilnih upravičencev.

Volilna komisija v Erbilu je danes sporočila uradne rezultate referenduma, po katerih je 92,7 odstotka volivcev podprlo neodvisni Kurdistan. Rezultat pa je komisija označila kot "zmago in uspeh" volilnega procesa, saj ga ni oskrunilo nasilje.

Pravico oddati svoj glas na več kot 2000 voliščih je imelo v ponedeljek 5,6 milijona ljudi, oddalo ga je več kot 3,3 milijona. Referendum je potekal tako v Kurdistanu kot tudi na območjih, ki so v središču spora med oblastmi v Bagdadu in Erbilu, med drugim v z nafto bogati pokrajini Kirkuk.

Iraški premier Hajder Al Abadi je v torek ukazal kurdski vladi, naj preda svoji letališči. Čas imajo do petka, sicer sledi prepoved letov.

"Nikoli ne bomo vodili pogovorov glede rezultatov referenduma," pa je danes dejal Al Abadi poslancem v Bagdadu. Zagotovil je, da bo iraško pravo veljalo po celem Kurdistanu.

Kurdski minister za promet Mavlud Bava Murad je danes novinarjem zagotovil, da sta letališči del Kurdistana in da bosta še naprej delovali normalno. Zahteva vlade v Bagdadu je neprimerna in nezakonita, je dodal.

Egiptovske in libanonske letalske družbe so sporočile, da od petka dalje ne bodo več letele v iraški Kurdistan. Nemška Lufthansa namerava še naprej leteti v Erbil.

Predsednik iraškega Kurdistana Masud Barzani se je za izvedbo referenduma, ki sicer ni pravno zavezujoč, odločil kljub močnemu pritisku tako iz Bagdada kot iz sveta, naj ga prekliče oziroma vsaj preloži na kasnejši čas. Referendumu še posebej nasprotujeta sosednja Iran in Turčija, ki imata številčne kurdske skupnosti na svojih ozemljih in se bojita, da bo referendum okrepil njihove separatistične težnje. Tudi Združeni narodi so posvarili, da utegne referendum voditi v nevarno destabilizacijo.

Iz Bagdada so Erbilu v minulih dneh jasno sporočili, da je referendum zanje protiustaven in pravno ničen ter da bodo uporabili vsa sredstva, da zaščitijo enotnost in ozemeljsko celovitost Iraka. Iraški podpredsednik Nuri al Maliki je v ponedeljek ponovil, da pomeni referendum "vojno napoved enotnosti iraškega naroda". Iraški parlament je medtem sprejel resolucijo, s katero od premierja, ki je tudi vrhovni poveljnik vojske, zahteva, naj pošlje vojsko na vsa območja, nad katerimi je Kurdistan leta 2003 prevzel nadzor.

Ne spreglejte