Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 1. 2009,
20.09

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 9. 1. 2009, 20.09

8 let, 5 mesecev

V ZDA na 97 let zapora obsodili sina bivšega predsednika Liberije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ameriško zvezno sodišče je danes sina bivšega predsednika Liberije Charlesa Taylorja, Charlesa Emmanuela, obsodilo na 97 let zapora zaradi mučenj, ki so se dogajala med letoma 1997 in 2003 v Liberiji.

Tam je vodil provladno paravojaško enoto. Gre za zgodovinski primer, saj gre za prvo obsodbo Američana za zločine, storjene na tujem.

Paravojaška enota redno pobijala in mučila nasprotnike režima 31-letni Charles Emmanuel, bolj znan kot Chuckie Taylor, se je rodil v ameriški zvezni državi Massachusetts in je ameriški državljan. Sodišče ga je danes obsodilo, potem ko ga je porota oktobra lani spoznala za krivega v vseh petih točkah obtožnicah zaradi mučenja. Elitna paravojaška protiteroristična enota, ki jo je vodil, je v času predsedovanja njegovega očeta redno mučila in pobijala nasprotnike režima in upornike.

V njegovem primeru so sicer prvič uporabili zakon iz leta 1994, ki omogoča pregon ameriških državljanov, ki so na tujem zagrešili hude zločine.

Sodnica Cecilia M. Altonaga je pred objavo sodbe poudarila, da si je "težko predstavljati bolj resne kršitve dostojanstva in življenja ljudi" ter da mednarodna skupnost obsoja mučenje. Tožilci so zahtevali obsodbo na 147 let zapora, saj so želeli poslati jasno sporočilo o obsodbi mučenja, obramba, ki je že napovedala pritožbo, pa 20 let zapora.

Emmanuela aretirali po vstopu v ZDA Emmanuela so aretirali leta 2006, ko je vstopil v ZDA iz Trinidada. Na sojenju, ki je trajalo mesec dni, so nekdanje žrtve pričale, kako so pripadniki njegove enote in tudi obtoženec sam ujetnike mučili tako, da so jih metali v jame, polne vode, pretepali so jih z ostrimi jeklenimi palicami, mučili z elektrošoki, žgali s cigareti in vrelo plastiko, silili, da držijo v rokah posode z vrelo vodo ter slačili in zasipali z mravljami. Enota se je imenovala "demonske sile".

Charlesu Taylorju sodijo v Haagu Emmanuelov oče Charles Taylor je že dve leti v priporu v Haagu, kjer mu sodijo na posebnem sodišču ZN za vojne zločine v Sierri Leone zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Liberijo je vodil med letoma 1997 in 2003. V tem času je podpiral upornike v sosednji državi Sierra Leone, kjer je med letoma 1991 in 2002 divjala državljanska vojna, ki je zahtevala najmanj 200.000 življenj. Taylor je sodeloval z uporniki Revolucionarne združene fronte, ki so bili znani po novačenju otroških vojakov in krutosti.

Ne spreglejte