Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
7.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 7.56

8 let

V veljavo stopa nova evropska pogodba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V EU v veljavo stopa nova evropska pogodba, po kraju podpisa imenovana Lizbonska pogodba. Pogodba naj bi poenostavila delovanje EU, ki se je od leta 2004 razširila za dvanajst držav.

Ob tej priložnosti bo drevi v Lizboni tudi slovesnost, ki se je bodo udeležili najvišji predstavniki evropskih institucij. Lizbonsko pogodbo podpisali decembra 2007 Voditelji članic EU so Lizbonsko pogodbo podpisali 13. decembra 2007 v portugalski prestolnici, nato pa je stekel postopek ratifikacije v vseh državah, ki se je po zapletih zlasti na Irskem in Češkem zaključil v začetku novembra letos. Nastala na pogorišču evropske ustave Nova evropska pogodba je sicer nastala na pogorišču evropske ustave, ki naj bi zagotovila institucionalno prenovo EU, a so jo leta 2005 na referendumih zavrnili Francozi in Nizozemci. Lizbonska pogodba spreminja in dopolnjuje obstoječe temeljne pogodbe EU, katerih prenova je bila potrebna v luči novih svetovnih izzivov ter spričo povečanja števila članic unije.

Lizbonska pogodba uveljavlja dva nova vodilna položaja

Herman Van Rompuy ob uveljavitvi Lizbonske pogodbe formalno prevzema položaj prvega stalnega predsednika Evropskega svet. Po navedbah diplomatskih virov v Bruslju sicer decembrskega Evropskega sveta še ne bo vodil Van Rompuy, temveč predsedujoči EU, švedski premier Fredrik Reinfeldt.

Odločitev, da Van Rompuy formalno prevzame dolžnosti predsednika Evropskega sveta od 1. decembra letos do 31. maja 2012, je bila sprejeta danes v sklopu več odločitev glede implementacije nove pogodbe na podlagi političnega dogovora, doseženega na Evropskem svetu 19. novembra.

Na novinarski konferenci po političnem dogovoru 19. novembra je bilo rečeno, da bo Van Rompuy položaj prevzel 1. januarja prihodnje leto. Novi predsednik se bo sicer decembra predvsem pripravljal na novo delo, decembrski vrh bo namreč vodil še Reinfeldt, saj ga je pripravilo švedsko predsedstvo EU.

Ashtonova prevzema položaj visoke predstavnice za zunanjo in varnostno politiko unije

Danes je bila formalno sprejeta tudi odločitev, da Britanka Catherine Ashton prevzema položaj visoke predstavnice za zunanjo in varnostno politiko unije od danes pa do konca sedanjega mandata Evropske komisije. Za nov mandat komisije jo mora januarja potrditi Evropski parlament, za omenjeno obdobje pa jo v sredo prav tako čaka zaslišanje v parlamentu.

Pierr de Boissieu generalni sekretar Sveta Svet je formalno odločil tudi o imenovanju Francoza Pierra de Boissieuja za generalnega sekretarja Sveta za obdobje od 1. decembra do dneva po Evropskem svetu, ki bo junija leta 2011. Prav tako je sprejel postopkovna pravila in odločitev o delovanju Evropskega sveta in predsedstva Sveta.

Enotna pravna entiteta Z novo pogodbo EU dobiva enotno pravno entiteto, Evropski svet in Evropska centralna banka pa bosta postala uradni instituciji, tako da bo teh po novem sedem.

Okrepitev vloge Evropskega parlamenta Okrepila se bo vloga Evropskega parlamenta, ki bo imel poslej 750 poslancev in predsednika, med državami, ki pridobivajo poslanska mesta, pa je tudi Slovenija z enim poslancem več. Z novo pogodbo se sicer povečuje število področij, na katerih mora akt, ki ga predlaga Evropska komisija, odobriti Evropski parlament.

Klavzula o izstopu iz Unije Lizbonska pogodba pa vsebuje tudi klavzulo o izstopu, ki državam članicam omogoča, da legalno in formalno končajo članstvo v EU, ter krepi vlogo nacionalnih parlamentov glede evropskih zadev.

Ne spreglejte