Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 9. 2008,
8.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 14. 9. 2008, 8.07

8 let

V strmoglavljenju ruskega letala 88 mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V strmoglavljenju letala ruske letalske družbe Aeroflot blizu mesta Perm na Uralu je umrlo vseh 88 potnikov in članov posadke, je sporočila družba.

Kot so sporočili, je letalo vrste boeing 737 med pristajanjem nekaj čez tretjo uro zjutraj po moskovskem času na višini 1100 metrov izgubilo stik s kontrolnim stolpom, malo zatem pa padlo globoko v sotesko ob robu mesta in zagorelo. Reševalci so letalo povsem uničeno in v ognju našli na obrobju mesta Perm. Razbitine letala so poškodovale tudi transibirsko železniško progo, zato so promet začasno ustavili.

Življenje je izgubilo tudi sedem otrok

"Na boeingu 737 je bilo 82 potnikov, med njimi sedem otrok, in šest članov posadke. Vsi so izgubili življenje," so sporočili iz Aeroflota. Med žrtvami je tudi 21 tujih državljanov, od tega devet Azerbajdžancev, pet Ukrajincev ter po eden iz Francije, Švice, Latvije, ZDA, Nemčije, Turčije in Italije.

Za nesrečo ruskega letala najverjetneje kriva okvara motorja

Najverjetnejši vzrok nesreče je bil po mnenju preiskovalcev okvara desnega motorja, ki je nato tudi zagorel. Za to naj bi po njihovih navedbah obstajalo tudi precej dokazov. Preiskovalci so medtem tudi že našli obe črni skrinjici, ki ju morajo sedaj preučiti. Letalo, na katerem je bilo tudi 20 tujcev in sedem otrok, je stik s kontrolnim stolpom izgubilo med pristajanjem na višini 1100 metrov okoli 5. ure po lokalnem času. Nekaj trenutkov zatem je padlo na zemljo in pri tem za malo zgrešilo gosto naseljeno predmestje Perma. "Gorelo je, medtem ko je bilo še vedno v zraku in videti je bilo kot padajoči komet," je za rusko televizijo Vesti-24 povedala očividka.

Med žrtvami tudi ruski general Med žrtvami je bil tudi ruski general Genadij Trošev, ki je poveljeval ruskim četam v ruski republiki Čečeniji. Aktivisti za človekove pravice so ga obtoževali toleriranja hudih zlorab. Med drugim je tudi pozval k javnim obešanjem čečenskih upornikov. Potem ko je leta 2002 zavrnil ukaz obrambnega ministrstva o premestitvi na nižji položaj poveljnika v Sibiriji, ga je tedanji predsednik Vladimir Putin odpustil. Kasneje ga je kot premier poklical na mesto svojega posebnega svetovalca.

Za sorodnike žrtvev po 55.000 evrov Letalska družba Aeroflot je sicer na moskovskem letališču Šeremetjevo in v Permu vzpostavila krizni center za sorodnike žrtev in za vsako izmed njih obljubila odškodnino v višini do 55.000 evrov. Nekaj članov žalujočih družin je že odletelo v Perm, kjer je ponedeljek razglašen za dan žalovanja.

Ne spreglejte