Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
8. 10. 2014,
11.35

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Španija ebola

Sreda, 8. 10. 2014, 11.35

4 leta, 11 mesecev

V Španiji hočejo usmrtiti psa z ebolo okužene ženske

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Napoved španske regionalne vlade, da bo evtanazirala 12-letnega psa španske medicinske sestre, ki je skrbela za bolnika, okužena z ebolo, in se tudi sama okužila, je sprožila val ogorčenja.

Na odločitev vlade, da preventivno usmrti psa, se je odzval mož okužene medicinske sestre Javier Limon, ki je podal izjavo za javnost, da bi rešil družinskega domačega ljubljenca. Njegova prošnja je naletela na plodna tla, saj je bil odziv ljubiteljev živali silovit. Usul se je plaz tvitov, odprli pa so tudi spletno peticijo v podporo psu po imenu Excalibur, v kateri regionalno vlado pozivajo, naj ga dajo v karanteno in testirajo.

Medicinska sestra spregovorila o svoji okužbi Peticijo je do večera podpisalo več kot 86 tisoč ljudi, okoli 20 pa jih je pohitelo pred dom Javierja Limona, da bi preprečili morebiten poskus usmrtitve psa. Pes po besedah Limona, ki je v karanteni, ne kaže znakov okužbe. "Ali bodo tudi mene uspavali?" sprašuje ob tem.

Teresa Romero Ramos, 44-letna medicinska sestra, ki je postala prvi (znani) primer okužbe z ebolo v Evropi, je medtem spregovorila o svoji okužbi. Pravi, da se ji ne sanja, kako se je okužila, saj je sledila protokolu in ves čas, ko je skrbela za okužena bolnika, nosila zaščitno obleko.

Španska ministrica za zdravje Ana Mato je napovedala, da bodo preverili, ali so dosledno spoštovali vse predpise med zdravljenjem v madridski bolnišnici Carlos III., kjer sta po prihodu iz Afrike umrla španska misijonarja. Po njuni smrti so posmrtne ostanke obeh kremirali in niso izvedli obdukcije.

Zaradi morebitne okužbe nadzirajo še 50 oseb v Španiji Medicinska sestra, ki se je začela slabo počutiti prejšnji teden, je v specializiranem oddelku bolnišnice Alcorcon v predmestju Madrida, potem ko sta dva testa potrdila, da je okužena z ebolo. Zaradi morebitne okužbe nadzirajo še 50 oseb v Španiji.

Priznani strokovnjak Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Peter Piot je opozoril, da se bo med zdravstvenimi delavci pojavilo še več primerov okužbe, tudi v razvitih državah.

Ne spreglejte