Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 1. 2011,
12.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 1. 2011, 12.47

8 let

V Rusiji na silvestrovo aretacije opozicijskih protestnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ruska policija je med prednovoletnimi protesti opozicije v Moskvi in Sankt Peterburgu prijela 120 ljudi, med njimi več opozicijskih voditeljev, tudi bivšega podpredsednika vlade Borisa Nemcova.

Policija je na protestih v Moskvi prijela 68 ljudi, v Sankt Peterburgu pa 50. Na protestih v Moskvi se je zbralo kakih 300 ljudi, ki so izražali podporo nekdanjemu direktorju ruske naftne družbe Jukos Mihailu Hodorkovskemu, ki ga je sodišče v četrtek na novem sojenju obsodilo še na šest let zapora. Nevladne organizacije in opazovalci menijo, da za obsodbo stoji ruski premier Vladimir Putin. Protestniki so pozivali tudi k večjim političnim svoboščinam. Priprli tudi vodjo liberalnega dela opozicije Več opozicijskih voditeljev, tudi vodjo liberalnega dela opozicije Nemcova, je policija priprla, potem ko so predrli policijski kordon. Nemcov bo v priporu ostal do nedelje. Pred policijsko postajo se je ob tem zbralo kakih sto njegovih privržencev, ki so zahtevali njegovo izpustitev. Policija je priprla tudi vodjo Nacionalne boljševistične stranke, pisatelja Edvarda Limonova, ki je na istem trgu Triumfalnaja v središču mesta, kot so potekali omenjeni dovoljeni protesti, organiziral nedovoljeno zborovanje.

Moskovske oblasti so šele pred nekaj meseci dovolile opoziciji, da v skladu z ustavo organizira tradicionalne proteste vsakega 31. v mesecu, pri tem pa so omejile število udeležencev na 800.

Limonov naj bi žalil policiste Limonov te omejitve ne želi spoštovati, zato so mu njegovo zborovanje mestne oblasti prepovedale. Limonov je kljub temu pri zborovanju vztrajal, tako da ga je policija prijela, ko se je ravno odpravljal nanj. Sodnik ga je nato zaradi motenja javnega reda - žalil naj bi policiste - obsodil na 15 dni pripora, so sporočili s sodišča. Limonov je za moskovski radio Echo zanikal, da bi žalil policiste.

Policija je v Moskvi, kjer je sicer pred prihodom novega leta okrepila navzočnost, prijela tudi vodjo podmladka Jabloka Ilijo Jašina. Nekaj zmede je gotovo povzročilo dejstvo, da sta obe zborovanji opozicije - prepovedano in dovoljeno - potekali na istem trgu. Opozicija pa obtožuje, da je policija prijela tudi tiste, ki so se hoteli udeležiti dovoljenega protesta.

Ne spreglejte