Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 7. 2008,
21.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 8. 7. 2008, 21.28

8 let

V Rimu množični protesti proti Berlusconijevi politiki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na protestu proti ukrepom premiera Silvia Berlusconija na področju zakonodaje se je na rimskem trgu Navona po ocenah policije zbralo najmanj 15.000 ljudi, po ocenah organizatorjev pa 50.000.

Protestniki, ki so se odzvali pozivu pomembnega italijanskega filozofa in urednika revije Micromega Paola Flores d'Arcaisa in nekdanjega protikorupcijskega sodnika Antonia Di Petra, nasprotujejo vrsti zakonov, ki jih je kmalu po svoji izvolitvi sredi aprila predlagala Berlusconijeva vlada. "Vlada hoče popolno nekaznovanost za zločince vseh vrst" "Vlada hoče popolno nekaznovanost za zločince vseh vrst, da bi tako rešila vladne zločince in njihove prijatelje," je na protestu v nagovoru množici povedal d'Arcais. DiPietro pa je v pogovoru za italijanski radio njegovo ukazovanje svojim čuvarjem zakona primerjal z mafijo. Nova zaklonodaja je Berlusconija rešila sojenja

Berlusconijeva vlada je sicer sredi junija predlagala dopolnilo zakona, ki predvideva prekinitev več deset tisoč procesov za leto dni za določena kazniva dejanja, storjena pred julijem 2002. Tovrstni zakon, ki je trenutno v obravnavi v poslanski zbornici, bi omogočil prekinitev sojenja Berlusconiju, obtoženem, da je leta 1997 plačal 600.000 dolarjev britanskemu odvetniku Davidu Millsu, da je na nekem drugem procesu proti Berlusconiju krivo pričal.

Konec junija pa je vlada sprejela in v obravnavo v parlament vložila tudi predlog zakona, ki bi premieru, predsedniku in predsednikoma obeh domov parlamenta podelil imuniteto pred sodnim pregonom.

Sodniki grozijo s stavko Zaradi vladnih potez na tem področju, ki med drugim vključujejo tudi posege v proračun sodstva, so italijanski sodniki v preteklih dneh zagrozili s stavko. Berlusconi jih sicer pogosto označuje za "rdeče" in jih obtožuje, da proti njemu prirejajo "lov na čarovnice".

Ne spreglejte