Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 12. 2014,
12.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 27. 12. 2014, 12.31

7 let, 12 mesecev

V Pakistanu ubili več deset skrajnežev, morda tudi krivca za poboj 136 otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pakistanske sile nadaljujejo ofenzivo proti talibanom, ki so jo zaostrile po smrtonosnem napadu na šolo v Pešavarju.

V seriji spopadov je bilo od petka zvečer ubitih 39 islamističnih borcev. Že v četrtek zvečer naj bi po navedbah tamkajšnjih oblasti ubili talibanskega poveljnika, ki je bil odgovoren za pokol 136 otrok v Pešavarju.

Ubili tudi pomembnega poveljnika organizacije TTP Talibanskega poveljnika, poznanega zgolj pod imenom Sadam, so ubili v streljanju v četrtek zvečer na nemirnem plemenskem območju Kiber. Območje meji na Pešavar, kjer je bilo v napadu na šolo prejšnji teden ubitih 136 otrok.

Kot je poudaril tamkajšnji predstavnik oblasti Šabab Ali Šah, naj bi imel Sadam pri napadu eno ključnih vlog, čeprav vse podrobnosti njegove vpletenosti še niso znane. Poleg Sadama je bilo v napadu ubitih šest njegovih sodelavcev, še več jih je bilo ranjenih. Te oblasti zdaj zaslišujejo.

Po navedbah Šaha je bil Sadam pomemben poveljnik organizacije Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP). Vključen naj bi bil v več napadov na varnostne sile, ki so zahtevali številne smrtne žrtve.

V seriji zračnih napadov na severozahodu države ob meji z Afganistanom je pakistanska vojska medtem v noči na danes ubila 23 talibanskih borcev, najmanj 16 pa jih je bilo ubitih v dveh ločenih spopadih na kontrolnih točkah na plemenskem območju Orakzaj danes zjutraj.

Tiralica za vodjo Rdeče mošeje v prestolnici Islamabad Pakistanske oblasti so ofenzivo proti talibanom začele sredi junija, po smrtonosnem napadu na šolo 16. decembra pa so jo še okrepile in razširile. Premier Navaz Šarif je v petek sporočil, da bodo akcijo razširili tudi na mesta.

Pakistansko sodišče je danes izdalo tiralico za vplivnim islamskim klerikom, vodjo Rdeče mošeje v prestolnici Islamabad. Maulana Abdul Aziz se je znašel pod plazom kritik, potem ko je napad na šolo v Pešavarju označil za upravičen odziv na "neislamsko" akcijo vojske proti borcem v Severnem Vaziristanu.

Tudi v nastopu na televiziji Aziz ni želel obsoditi napada, prejšnji teden pa je vernikom v mošeji dejal, da dejanja oblasti sprožajo takšne odzive. Pred Rdečo mošejo so se nato začeli zbirati protestniki, ki so ga obtožili simpatiziranja s talibani in zahtevali njegov umik.

Nalog za aretacijo je bil izdan zaradi domnevnih Azizovih groženj protestnikom, še poroča AFP.

Ne spreglejte