SiolNET. Novice Svet
1,18

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V območju evra "zgodovinski trenutek": Grške krize je konec

1,18

termometer

evro kovanci
Foto: Reuters

Finančni ministri držav v območju evra so ponoči v Luksemburgu dosegli dogovor o svežnju odločitev v povezavi z iztekom programa pomoči za Grčijo, ki vključuje ukrepe za zmanjšanje ogromnega grškega dolga. Država se tako po osmih letih tuje pomoči postavlja na lastne noge. "Grške krize je konec," ocenjujejo v Evropski komisiji.

"To je bila evroskupina, ki si jo bomo zapomnili," je poudaril šef evroskupine, portugalski finančni minister Mario Centeno.

Grčija je od leta 2010 od mednarodnih posojilodajalcev prejela 273,7 milijarde evrov pomoči v treh programih, zadnji se izteče 20. avgusta. V zameno je morala izpolniti več kot 450 ukrepov in pristati na številne težke reforme.

Zadnji finančni obrok, ki so ga danes potrdili ministri, znaša 15 milijard evrov. Skupno bo Grčija za pokritje finančnih potreb v prihodnjih 22 mesecih dobila zajetno denarno rezervo 24,1 milijarde evrov, je pojasnil Centeno.

Grški premier Aleksis Cipras je po dogovoru ministrov v območju z evrom o svežnju odločitev v povezavi z iztekom programa pomoči za Grčijo dejal, da država obrača nov list. Ob tem je opozoril, da mora Grčija ostati na poti reform.

"Grška kriza se končuje nocoj v Luksemburgu"

"Grška kriza se končuje nocoj v Luksemburgu," je poudaril evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici. Spomnil je, kako dramatično je bilo v minulih osmih letih in kako realna je bila možnost grexita - izstopa Grčije iz območja evra.

Zgodovinskost trenutka je izpostavil tudi šef evropskega reševalnega sklada ESM Klaus Regling, ki je prav tako spomnil na "dramatične noči".

Šef evropskega reševalnega sklada ESM Klaus Regling. Šef evropskega reševalnega sklada ESM Klaus Regling. Foto: Reuters

Čustvenost trenutka je delila tudi direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde. Izpostavila je, da je bila zraven prvi dan, ko so ugotovili nepravilnosti pri statističnih podatkih o grških javnih financah, in da je zraven tudi zadnji dan.

"Evrske partnerice so izkazale največjo solidarnost na svetu"

Evrske partnerice Grčije so izkazale v zameno za ukrepe in reforme solidarnost brez primerjave - največjo solidarnost na svetu, je izpostavil Regling. Ta vključuje ne zgolj 242 milijarde evrov, kolikor so evropske posojilodajalke prispevale od leta 2010, ampak še vrsto drugih ukrepov v pomoč državi, med njimi odpis dolgov leta 2012.

Zagotavljanje vzdržnosti ogromnega grškega dolga, ki je pri okoli 180 odstotkih bruto domačega proizvoda (BDP), je bila tako kot v minulih osmih letih tudi v končnici programa najtrši oreh.

Lionel Messi Sportal Po polomu Argentinci trepetajo zaradi Messija, selektor ga brani

"Vzdržnost grškega dolga je treba spremljati"

Ministri so se dogovorili o več ukrepih za zmanjšanje dolga: desetletnem podaljšanju ročnosti posojil v okviru reševalnega sklada EFSF, predhodnika ESM, desetletnem odlogu obresti in amortizacije, Grčija pa bo lahko tudi dobila nazaj obresti, ki so jih nabrale članice območja evra od grških državnih obveznic.

V IMF, čigar mnenje o ukrepih za zagotavljanje vzdržnosti dolga je ključno za odziv trgov, ocenjujejo, da so srednjeročno ti ukrepi zadovoljivi, dolgoročno pa imajo zadržke, zato izpostavljajo zavezo območja evra, da bo spremljalo vzdržnost grškega dolga in po potrebi sprejelo dodatne ukrepe, je pojasnila Lagardova.

Ministri so se dogovorili tudi o okrepljenem nadzoru Grčije po izteku programa, ki ga bodo sprožili v prihodnjih tednih in pri katerem bo dejavno sodeloval tudi IMF, ki torej finančno v okviru tretjega programa ne bo prispeval. EU evropska zastava Foto: Reuters

Vprašanje je, če so ocene evroskupine realistične

Grčija se sicer zavezuje, da bo do leta 2022 zagotavljala primarni presežek v vrednosti 3,5 odstotka BDP. Po analizi Evropske komisije naj bi bil primerni presežek v obdobju 2023 do 2060 v povprečju 2,2-odstoten, kar sproža vprašanja, ali so ocene evroskupine res realistične in previdne, kakor zatrjuje.

Lagardova je sicer danes v Luksemburgu tudi podala oceno stanja v območju evra, pri čemer je opozorila na tri tveganja: trgovinske napetosti, ki spodkopavajo zaupanje, pomanjkanje napredka v pogajanjih o brexitu ter odstopanje od fiskalnih ukrepov in reform.

Bill Gates Cepiva Digisvet Videoposnetek, ki razkriva resnico o Billu Gatesu. Pa jo res?

Razpravljali tudi o reformi območja evra

Evroskupina je sicer v razširjeni sestavi - članice unije brez Velike Britanije - razpravljala tudi o reformi območja evra, zlasti o časovnem načrtu za dokončanje bančne unije in reformi ESM.

O teh temah, zlasti o napredku pri vzpostavljanju evropskega sistema jamstva za vloge kot tretjega stebra bančne unije, bodo danes razpravljali tudi vsi finančni ministri EU na rednem mesečnem zasedanju, nato pa vrh EU konec prihodnjega tedna.

Ministrstvo za finance: Konec grške krize dobra novica za območje evra

Izhod Grčije iz evropskega programa pomoči je "dobra novica za območje evra kot celoto", so ocenili na ministrstvu za finance. Omogočila sta ga odgovorno ravnanje grških oblasti na eni strani, tudi v primerih težkih odločitev za ljudi, pa tudi evropska solidarnost, menijo. Ob tem so opozorili na slovensko izpostavljenost do programskih držav.

kinodvorana Siol Plus Samo Rugelj: Izumiranje (pop)kulture na Slovenskem mama in sin: Dončić Sportal Luka Dončić bo prve milijone zaslužil v Teksasu Mate Rimac Avtomoto Pri Zagrebu avtomobilska tovarna za sto milijonov evrov

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • HLKP1948 / 22.06.2018. ob 13:03 +5 - 1

  Koliko je že zaslužila Nemčija? Z grško krizo. In kdaj dobimo vrnjeno Križaničevo "posojilo"?

  +5 - 1
 • marko.fratnik / 22.06.2018. ob 09:14 +3 - 3

  Kaj je z našim posojilom??

  +3 - 3
 • norimax / 22.06.2018. ob 10:02 +3 - 4

  Toti so še hujši od naših levičarjev. Lažejo, da se kar kadi. Pufe bo pa vrnil sveti Nikoli......

  +3 - 4
delitve: 23
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin