SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V novi vladi v Libanonu večina Hezbolahu in zaveznikom

3

termometer

 | Foto:
Novi libanonski premier Najib Mikati je obelodanil oblikovanje nove 30-članske vlade, v kateri imajo večino šiitsko gibanje Hezbolah in njegovi zavezniki.

Libanon je novi kabinet dobil pet mesecev potem, ko je Hezbolah januarja strmoglavil vlado narodne enotnosti pod vodstvom Saada Haririja. Hezbolah in njegovi zavezniki so januarja zaradi spora glede posebnega sodišča ZN za Libanon umaknili svoje ministre iz Haririjeve vlade, ta pa je posledično padla. Omenjeno sodišče preiskuje umor Haririjevega očeta, nekdanjega premiera Rafika Haririja leta 2005. Ameriško-izraelska zarota? Po pričakovanjih naj bi sodišče krivdo za atentat pripisalo pripadnikom Hezbolaha. To proiransko gibanje, ki zanika vsakršne povezave z umorom, je že posvarilo pred takšnimi obtožbami in preiskavo o umoru Haririja označilo za ameriško-izraelsko zaroto.

Po padcu Haririjeve vlade je libanonski predsednik Michel Suleiman Mikatija, sunitskega milijarderja, sicer pa kandidata Hezbolaha, imenoval za premiera. To je razjezilo sunitsko skupnost v državi. Ta večinoma stoji za Haririjem, ki uživa tudi podporo zahoda in Savdske Arabije.

Pet mesecev burnih pogajanj Imenovanju Mikatija je sledilo skoraj pet mesecev burnih pogajanj glede zasedbe ključnih ministrskih stolčkov. Najbolj vroča so bila pregovarjanja glede notranjega ministrstva, ki ga bo sedaj vodil upokojeni general. V novi vladi so 19 ministrskih stolčkov zasedli pripadniki Hezbolaha in njegovi zavezniki, preostalih 11 ministrov pa so izbrali Mikati, predsednik Suleiman in druzijski vodja Walid Jumblatt.

Novoimenovani minister se je že odločil za odstop A eden izmed novoimenovanih ministrov se je zaradi nesoglasij z Mikatijem že danes odločil za odstop. Druzijski poslanec, sicer tudi zaveznik Hezbolaha, Talal Arslan je pojasnil, da ga je razjezil Mikatijev način razdelitve ključnih ministrstev. Premiera je obtožil, da je v Libanonu manjšinskim Druzom odrekel zasedbo ključnih resorjev.

Vlado, v kateri pa ni privržencev Saada Haririja, mora sicer podpreti polovica 128-članskega libanonskega parlamenta. V njem ima tesno večino zavezništvo pod vodstvom Hezbolaha.

"Vlada se zaveda, da prihodnost ni rožnata" Mikati je ob predstavitvi nove vlade libanonsko ljudstvo pozval, naj jo sodijo po njenih dejanjih in ne posamičnih članih ali strankah, ki jih zastopajo. "Vlada se povsem zaveda, da prihodnost ni rožnata in da se bomo soočili z ovirami, izzivi in pastmi," je še dejal 55-letni Mikati.

Novi vladi je medtem že čestital sirski predsednik Bašar al Asad, ki velja poleg Irana za zaveznika Hezbolaha.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin