Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2007,
8.28

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2007, 8.28

8 let, 3 mesece

V New Jerseyju odpravili smrtno kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ameriška zvezna država New Jersey je postala prva izmed zveznih držav v ZDA, kjer so odpravili smrtno kazen.

Poslanci v New Jerseyju so sicer že v četrtek podprli zakon, ki odpravlja smrtno kazen, danes pa ga je podpisal tudi guverner te zvezne države Jon Corzine. S tem so smrtno kazen nadomestili z dosmrtno ječo brez možnosti pogojnega izpusta. Izvršitev smrtne kazni je dražja od dosmrtne ječe V prid sprejetega zakona govori tudi poročilo posebne komisije zvezne države, ki ugotovlja, da je izvršitev najstrožje kazni dražja od dosmrtne ječe, hkrati pa smrtna kazen ne prispeva k zmanjševanju števila umorov. Poleg tega obstaja tudi možnost, da usmrtijo nedolžnega človeka.

V New Jerseyu usmrtitve niso izvedli že od leta 1963

V New Jerseyju so smrtno kazen znova uvedli leta 1982, šest let po tem, ko je vrhovno zvezno sodišče ZDA državam dovolilo, da obnovi možnost smrtne kazni. Kljub temu v New Jerseyju usmrtitve niso izvedli že od leta 1963.

Po letu 1976 so v ZDA usmrtili 1099 ljudi. Med posameznimi leti so največ usmrtitev izvedli leta 1999, ko so usmrtili 98 ljudi, lani pa so usmrtili 53 ljudi, kar je najmanjše število usmrtitev po letu 1996. Zadnjo usmrtitev so v ZDA izvedli 25. septembra letos v Teksasu.

Ne spreglejte