Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
16.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 16.58

7 let, 12 mesecev

V Nemčiji prijeli še enega domnevnega pomočnika neonacistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nemška policija je prijela 31-letnega Carstena S., ki je osumljen pomoči pri najmanj šestih umorih, ker je neonacistični celici NSU pomagal pridobiti orožje in strelivo.

Nemška policija je v preiskavi dejanj zloglasne neonacistične skupine Nacionalsocialistično podzemlje (NSU), ki naj bi bila odgovorna za umore desetih ljudi med letoma 2000 in 2007, prijela 31-letnega Carstena S. Osumljen je pomoči pri najmanj šestih umorih, ker je neonacistični celici pomagal pridobiti orožje in strelivo.

Policija je doslej v preiskavi dejanj prijela Beate Zschaepe, medtem ko sta se njena sodelavca v skupini NSU ubila neposredno pred aretacijo. Poleg tega je policija prijela še štiri osebe, ki naj bi skupini pomagali pri njihovih zločinih.

Poleg umorov naj bi skupina zakrivila tudi niz bančnih ropov NSU naj bi v omenjenih sedmih letih ubila osem Turkov, Grka in policistko, prav tako pa domnevajo, da stoji za bombnima napadoma v Kölnu leta 2001 in 2004, v katerih je bilo ranjenih 23 ljudi. Zakrivila naj bi tudi niz bančnih ropov.

Carsten S. naj bi skupini priskrbel pištolo in strelivo. Osumljen je sodelovanja pri najmanj šestih umorih in pri enem poskusu umora. Tožilstvo sicer priznava, da nima dokazov, da je bila omenjena pištola uporabljena v umorih, vendar naj bi bilo dovolj že to, da je osumljeni skupini dal orožje in jo s tem spodbujal k zločinskemu delovanju.

Osumljenec zanikal povezavo s celico iz Zwickaua Po navedbah preiskovalcev je bil Carsten S. med letoma 1999 in 2000 član skrajno desne brambovske organizacije v Turingiji. To je prejšnji teden za medije potrdil tudi Carsten S., a se je, kot pravi, pogledom skrajne desnice in njeni skrajni ter rasistični ideologiji tedaj odrekel. Prav tako je zanikal vsakršno povezavo s celico iz Zwickaua.

Tožilci na drugi strani v to močno dvomijo. Pištolo in strelivo za trio NSU naj bi namreč nabavil leta 2001 ali 2002, podpiral pa naj bi jih najmanj do leta 2003.

Navzven je deloval povsem drugače Je pa res, da je Carsten S. v Düsseldorfu navzven deloval povsem drugače in nikakor ni deloval kot desničarski skrajnež. Študiral je socialno pedagogiko in nazadnje deloval celo v alternativnih krogih s homoseksualci.

Ne spreglejte