Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 9. 2013,
10.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kenija napad

Nedelja, 22. 9. 2013, 10.36

8 let

V napadeno poslopje v Nairobiju tudi izraelski specialci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V nakupovalnem središču v Nairobiju v Keniji se nadaljuje drama s talci, potem ko so ga v soboto napadli pripadniki somalijske milice Šebab. Do zdaj so ubili najmanj 59 ljudi.

Med ubitimi je tudi nekaj tujih državljanov, več kot 200 ljudi je ranjenih. Med smrtnimi žrtvami sta dva francoska in dva kanadska državljana, eden od njiju je diplomat. Med ranjenimi so tudi ameriški državljani, z britanskega zunanjega ministrstva pa so sporočili, da so bili v napadu ubiti najmanj trije britanski državljani. Kot je dodal tiskovni predstavnik ministrstva, se bo število britanskih žrtev verjetno še povečalo. Nizozemsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je bila v napadu ubita tudi 33-letna nizozemska državljanka.

Po najnovejših podatkih kenijskega notranjega ministrstva je smrtnih žrtev najmanj 59, ranjenih pa okoli 200. Med žrtvami so tudi otroci. Oblasti so sporočile, da je bil ubit tudi ugledni pesnik in nekdanji predstavnik Gane pri Združenih narodih, 78-letni Kofi Awoonor. Eden od preživelih je povedal, da so napadalci najprej vrgli ročno granato, nato pa nakupovalcem kazali besedilo v arabščini. "Če si ga znal prebrati, si bil rešen, sicer so te ustrelili," je dejal. Iz nakupovalnega središča je bilo danes zjutraj, več kot 20 ur po začetku napada, slišati novo silovito streljanje, nato pa so iz poslopja evakuirali dva ranjena kenijska vojaka.

Notranji minister Joseph Ole Lenku je povedal, da je v nakupovalnem središču še od 10 do 15 napadalcev, pa tudi "nekaj nedolžnih ljudi, zato je operacija zelo občutljiva". Po navedbah nekaterih medijev naj bi bilo v poslopju okoli 30 talcev. Kenijsko notranje ministrstvo je sporočilo, da so zgornja nadstropja poslopja doslej že preiskali in zavarovali. Napadalci so trenutno v pritličju ali kletnih prostorih, zadržujejo pa neznano število talcev, in sicer na več lokacijah v poslopju.

V nakupovalno središče so se na pomoč kenijskim silam napotili tudi pripadniki izraelskih posebnih enot. Kot so povedali neimenovani viri, bodo skušali rešiti talce in ranjence. Na izraelskem zunanjem ministrstvu novice niso želeli ne potrditi ne zanikati. Nakupovalno središče je sicer v delni izraelski lasti in to naj bi bil tudi eden od razlogov, da je postalo tarča napada islamistične milice.

"Snovalce napada bomo kaznovali hitro in zelo boleče" Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je sporočil, da so uspeli napadalce omejiti v enem delu poslopja. "Imamo dobre možnosti, da jih uspešno nevtraliziramo. Snovalce napada bomo kaznovali hitro in zelo boleče," je dejal predsednik. Povedal je še, da so mu v napadu ubili nečaka in njegovo zaročenko.

Kenijski podpredsednik William Ruto pa je zaradi napada zaprosil Mednarodno kazensko sodišče v Haagu, kjer proti njemu poteka proces, za preložitev sojenja. Kot so zapisali v prošnji, se želi Ruto vrniti v domovino, da bi pomagal pri reševanju nastalih razmer.

Pomoč pri soočanju z napadom je kenijski vladi ponudil tudi Interpol, predvsem na področju forenzike in pri identificiranju storilcev s pomočjo Interpolove podatkovne baze.

Napad je soglasno in "najostreje" obsodil tudi Varnostni svet ZN. Vseh 15 članic VS je obsodilo "vse oblike nasilja" in napovedalo boj proti vsem oblikam terorizma. Ameriški državni sekretar John Kerry je v obsodbi napada dejal, da "je teroristični pokol toliko nedolžnih žrtev srce parajoč dokaz, da v našem svetu obstaja nepopisno zlo, ki lahko v trenutku uniči življenje".

ZDA pričakujejo, da bodo "storilci tega dejanja pripeljani pred roko pravice", pri čemer so kenijski vladi ponudili vso pomoč. Britanski zunanji minister William Hague, ki je dejal, da je šlo za "posebej zloben, strahopeten in brutalen napad", je sporočil, da se je zaradi dogajanja sešel vladni odbor za izredne razmere. Poleg tega je London na pomoč konzularnemu osebju v Nairobiju poslal posebno diplomatsko skupino za odzivanje.

Maščujejo se za posredovanje v Somaliji Odgovornost za napad je prevzela somalijska milica Šebab, ki je sporočila, da gre za povračilo za kenijsko vojaško posredovanje v Somaliji. Kenijske enote namreč sodelujejo v enotah Afriške unije v posredovanju proti somalijskim islamistom.

Nakupovalno središče Westgate, ki je v izraelski lasti, je vrata odprlo leta 2007. Gre za priljubljeno središče bogatejših Kenijcev in tujcev, ki živijo in delajo v okolici. Med drugimi so tudi uslužbenci Združenih narodov.

Ne spreglejte