Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 4. 2023,
8.37

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

Natisni članek

premier nagovor volitve Japonska Fumio Kishida

Sobota, 15. 4. 2023, 8.37

1 leto

Preplah med množico: v premierja priletela dimna bomba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15
Fumio Kishida | Neznanec je proti premierju zalučal srebrni valj.  | Foto Reuters

Neznanec je proti premierju zalučal srebrni valj.

Foto: Reuters

Japonski premier Fumio Kišida naj bi imel v mestu Wakayama nagovor v podporo kandidatu vladajoče stranke, a ga je prekinila eksplozija neznanega predmeta, domnevno dimne bombe, ki je prizorišče incidenta v lokalnem pristanišču zavila v bel dim. Kišida ni bil poškodovan in je kmalu nadaljeval aktivnosti v okviru volilne kampanje.

Kišida naj bi v Wakayami govoril v podporo kandidatu vladajoče Liberalne demokratske stranke (LDP) in je ravno končal okušanje rib v lokalnem pristanišču, ko je završalo med množico, ki se je zbrala, da bi prisluhnila njegovemu govoru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posnetki nacionalne televizijske postaje NHK so prikazovali, kako je premierjeva varnostna služba pridržala neznanega moškega. Nekaj sekund pozneje je bilo slišati eksplozijo in zrak je napolnil bel dim.

Premierjeva varnostna služba je pridržala neznanega moškega.  | Foto: Reuters Premierjeva varnostna služba je pridržala neznanega moškega. Foto: Reuters Premier ni bil poškodovan 

Premier Kišida sicer ni bil poškodovan in je kmalu nadaljeval aktivnosti v okviru volilne kampanje, med drugim se je ustavil na lokalni železniški postaji. Popoldne naj bi obiskal tudi mesto Chiba, ki leži vzhodno od Tokia.

"Na prizorišču je bilo slišati glasno eksplozijo. Policija preiskuje podrobnosti, vendar bi se rad opravičil, ker sem vznemiril veliko ljudi in jim povzročil težave. Potekajo volitve, ki so pomembne za našo državo, zato moramo delati skupaj in jih spremljati," je dejal.

Ljudje so se razbežali.  | Foto: Reuters Ljudje so se razbežali. Foto: Reuters

Na Japonskem poteka kampanja pred nadometnimi volitvami 

Na Japonskem namreč trenutno poteka kampanja pred nadomestnimi volitvami za več mest v spodnjem in zgornjem domu parlamenta, hkrati pa bodo Japonci v nedeljo v drugem krogu lokalnih volitev glasovali za župane in člane lokalnih skupščin po vsej državi.

Televizija NHK je poročala, da so na kraju incidenta pred nagovorom premierja Kišide aretirali eno osebo, lokalna policija dogodka ni želela komentirati. Na posnetkih incidenta v lokalnih medijih je bilo na tleh moč videti srebrn predmet, podoben cevi, vendar ni povsem jasno, ali je šlo za dimno bombo in ali je prav ta predmet povzročil eksplozijo in dim.

Do incidenta v Wakayami je prišlo manj kot leto dni po atentatu na nekdanjega predsednika vlade Šinza Abeja, ki je julija lani na predvolilnem shodu v mestu Nara podlegel strelom atentatorja. Spomin na Abejev atentat, ki je travmatiziral državo, je ob današnjem incidentu povzročil dodatno razburjenje.

Ryuichi Sakamoto, ČB
Trendi Umrl je Ryuichi Sakamoto, oskarjevec glasbe za film Zadnji kitajski cesar
Harry Styles
Trendi Harryja Stylesa ujeli med strastnim poljubljanjem najlepše ženske na svetu #video
Toshiba
Novice Nekoč simbol napredne tehnologije, danes na robu propada. Je zdaj končno prišla rešitev?
Ne spreglejte