Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
12.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 12.54

8 let

V Iraku po treh mesecih potrdili rezultate volitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Iraško vrhovno sodišče je ratificiralo rezultate parlamentarnih volitev 7. marca. Sodišče je s tem za zmagovalca volitev razglasilo sekularno zavezništvo Irakija nekdanjega premiera Ijada Alavija.

Kljub temu pa vprašanje, kdo bo oblikoval vlado, ostaja odprto.

Sestavljanje vlade bi lahko trajalo celo več mesecev Potrditev dokončnih izidov skoraj tri mesece po volitvah, ki jih je zaznamovalo vnovično štetje glasov, obtožbe o poneverbah in tožbe na sodiščih, predstavlja prvi korak k razrešitvi povolilne krize in oblikovanju novega parlamenta. A sestavljanje nove vlade bi lahko trajalo več tednov ali celo mesecev, saj volitve niso prinesle jasnega zmagovalca.

Po potrjenih izidih je Irakija, ki ima močno podporo sunitov, zasedla 91 sedežev v 325-članskem parlamentu, na drugo mesto pa se je z 89 sedeži uvrstila sekularna šiitska koalicija Pravna država dosedanjega premiera Nurija al Malikija. Vodja Irakije Alavi vztraja, da ima zato, ker je njegova stranka zasedla največ sedežev, pravico oblikovati vlado.

Al Maliki mu na drugi strani odgovarja, da je ta pravica njegova, saj je nedavno sklenil zavezništvo s šiitskim Iraškim narodnim zavezništvom, s katerim ima sedaj skupaj 159 poslancev, le štiri premalo za večino v parlamentu.

Predsednik Džalal Talabani bo sklical ustanovno zasedanje parlamenta Iraško vrhovno sodišče je dvema izvoljenima poslancema, iz Irakije in Iraškega narodnega zavezništva, prepovedalo, da bi zasedla sedež v parlamentu. Eden je namreč v aktivni vojaški službi, drugi pa je bil obsojen na zaporno kazen. Ob tem je vrhovno sodišče dalo jasno vedeti, da ju bosta nadomestila kandidata iz njunih strank.

Po pričakovanjih bo iraški predsednik Džalal Talabani v prihodnjih dveh tednih sklical ustanovno zasedanje parlamenta, nato pa se bodo uradno začela pogajanja za oblikovanje vlade. Ta bo med drugim nadzirala odhod ameriških sil iz države. Po načrtih naj bi se število ameriških vojakov v Iraku do konca avgusta zmanjšalo na okoli 50.000, vsi ameriški vojaki pa naj bi državo zapustili do konca prihodnjega leta.

Ne spreglejte