SiolNET. Novice Svet
0,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Evropski parlament potrdil sporazum o brexitu

Zgodovinsko glasovanje v Evropskem parlamentu #video

0,85

termometer

Evropski parlament
Foto: Reuters

Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Bruslju po čustveni in na trenutke burni razpravi potrdil sporazum o urejenem izstopu Združenega kraljestva iz EU. Pred glasovanjem o zgodovinski odločitvi so v razpravi odmevali izrazi žalosti ter zagotovila, da bodo pogrešali Britance in da bodo ostali dobri prijatelji.

Evropski poslanci so sporazum potrdili s 621 glasovi, 49 jih je bilo proti, 13 pa je bilo vzdržanih. Po glasovanju so zapeli staro škotsko pesem slovesa Auld Lang Syne. To je skoraj zadnje dejanje pred brexitom, ki se bo zgodil v petek opolnoči. Sporazum morajo namreč potrditi še članice unije s kvalificirano večino, piše STA.

"Vedno vas bomo imeli radi. Ne bomo daleč"

"Le v agoniji slovesa se zavemo globine ljubezni," je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v razpravi citirala angleško pisateljico George Eliot. "Vedno vas bomo imeli radi. Ne bomo daleč. Naj živi Evropa," je še izpostavila.

Ursula von der Leyen Foto: Reuters

Von der Leynova je sicer spomnila tudi na neomajno stališče sedemindvajseterice, da je britanski dostop do trga EU sorazmeren s stopnjo britanske usklajenosti z evropskimi pravili, kar je vznemirilo brexitovce v plenarni dvorani.

"Brexit je poraz unije"

Predstavnik parlamenta za brexit Guy Verhofstadt pa je po pisanju STA opozoril, da je brexit poraz unije, ki se mora naučiti svojo lekcijo: potrebna je korenita reforma unije. To po njegovih besedah pomeni unijo brez izvzetij in brez rabatov.

Nekateri britanski evroposlanci na robu solz

Sicer pa je bilo v čustveni in zgodovinski razpravi iz štirih največjih političnih skupin v parlamentu slišati številne izraze obžalovanja in žalosti, nekateri britanski evroposlanci so bili na robu solz.

Evropski parlament Foto: Reuters

Da je brexit "ogromna napaka" ter da Britanci zapuščajo edinstveno institucijo in enega največjih projektov, je izpostavil vodja desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber, ki je tudi ponovil Verhofstadtovo svarilo o lekciji brexita.

To je "zelo žalosten dan za Evropo", je po pisanju STA izpostavila vodja socialdemokratov (S&D) Iratxe Garcia Perez in Britancem obljubila, da jih bodo sprejeli odprtih rok, če se odločijo vrniti.

Predstavnica liberalcev (RE) Nathalie Loiseau je zaradi izjemnosti trenutka izjemoma govorila angleško. "Pogrešali vas bomo," je poudarila in izpostavila, da se tisti, ki mislijo, da je naslednja postaja uničenje Evrope, močno motijo.

Britanska evroposlanka iz vrst Zelenih Molly Scott Cato se je na koncu svojega zadnjega nagovora razjokala, čemur so sledili bučen aplavz in objemi kolegov, piše STA.

Nekateri so bili veseli

Vsi sicer niso delili žalosti. V skrajno desni skupini Identiteta in demokracija (ID) so izpostavili: "Kakšno čudovito popoldne. Kakšen srečen dan."

Daniel Hannan iz vrst zmernih evroskeptikov Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) je poudaril, da se je EU znebila slabega najemnika, pridobila pa je dobrega soseda.

V levici pa so opozorili, da mora biti brexit dramilo, da je treba na prvo mesto postaviti ljudi in planet, saj bodo sicer Britaniji sledile še druge članice unije.

Prvi brexitovec Nigel Farage je izrazil prepričanje, da bo brexit začetek konca "nedemokratičnega" evropskega projekta. V svetu se bije zgodovinska bitka med globalizacijo in populizmom, morda sovražite populizem, vendar pa je ta vse bolj popularen, je dejal.

Nato so brexitovski evroposlanci pomahali v slovo z britanskimi zastavami, vzkliknili "hi hip hura" in odšli iz dvorane. Preostali britanski evroposlanci pa so večinoma nadaljevali čustvene zadnje nagovore. Mnogi so izpostavili, da bodo glasovali proti ločitvenemu sporazumu, še piše STA.

Nekatera finančna podjetja se iz Cityja selijo v Luksemburg

Več kot 60 finančnih družb je že zapustilo doslej največji finančni center v Evropi, londonski City, in svoje operacije preselilo v Luksemburg, je objavila javno-zasebna agencija Luxembourg for Finance. Sledilo naj bi jim še deset družb. Agencija ugotavlja, da se interes finančnih podjetij, da operacije znotraj EU in prek njenih meja vodijo iz Luksemburga, povečuje že vse od britanskega referenduma o izstopu iz EU leta 2016.

Londonski City je sicer z vseh vidikov največji finančni center v Evropi in bo najverjetneje ostal močan tudi po izstopu Združenega kraljestva iz EU. A njegova nadaljnja zmožnost prostega zagotavljanja finančnih storitev v državah članicah EU bo odvisna od prihodnjega trgovinskega dogovora med obema stranema Rokavskega preliva.

Luksemburg se nahaja v osrčju Evrope in že uživa sloves primernega kraja za finančne storitve, slovi pa tudi po nizkih davkih in diskretnih bankirjih. Po podatkih mednarodne revizijsko-svetovalne družbe KPMG je ta evropska žepna državica na račun brexita že privabila 65 podjetij. Sledijo Irska, kamor se je preselilo 64 družb, ter Nizozemska in Francija, ki ju je izbralo po 30 finančnih podjetij. (STA)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin