Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
13.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Barcelona

Torek, 21. 5. 2013, 13.54

8 let

V Barceloni nasprotujejo umetnemu otoku v slogu Dubaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Načrte podjetja, da bi ob obali Barcelone zgradili umetni otok in nanj postavili najvišji hotel v Evropi, so domačini sprejeli z neodobravanjem.

Umetni otok bi bil z mestom povezan prek mostu za pešce, na njem pa bi med drugim postavili Vesoljski hotel, ki bi bil s 300 metri najvišji v Evropi, ter prve breztežnostne toplice na svetu. Mednarodni konzorcij s sedežem v ZDA Mobilona je prejšnji teden sicer predstavil načrte, za izvedbo pa bodo potrebovali dovoljenje mestnega sveta Barcelone, kjer za zdaj nad projektom niso navdušeni.

Investicija, ki bi bila vredna 1,5 milijarde evrov, bi vključevala tudi izgradnjo nakupovalnega središča, ki bi bil odprt 24 ur na dan, marino, kjer bi bilo mogoče privezati do 200 metrov dolge jahte (trenutno najdaljša meri 180 metrov), zasebna stanovanja, med katerimi bi bilo nekatera mogoče najeti za 20 tisoč evrov za en teden, ter hotel z dva tisoč sobami, ki bi stale med 300 in 1500 evri na noč. Najdražji, šestnadstropni apartma z zasebnim bazenom, možnostjo najema heliporta in priveza za jahto pa bi stal 70 milijonov evrov.

A že prva razgrnitev načrtov je naletela na neodobravanje barcelonskega župana Xavierja Triasa, člana desnosredinske nacionalne stranke, ki meni, da ti niso v skladu z vizijo mesta. "Smo mesto kulture, znanja, ustvarjalnosti in inovacij, zato bo naš načrt za mesto drugačen. Ne vidimo potrebe, da bi Barcelono spremenili v spektakel," je izjavil in dodal, da si bodo predlagane načrte vseeno podrobno ogledali.

Predstavnik mestne hiše je za medije dejal, da so načrti primernejši za Dubaj, medtem ko bi tovrstni načrti za Barcelono morali slediti trenutni viziji razvoja mesta. Podjetje Mobilona je sicer podobne načrte predstavilo še za Los Angeles in Hongkong.

Ne spreglejte