Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 2. 2009,
19.15

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 6. 2. 2009, 19.15

8 let, 5 mesecev

Ustavljena dostava pomoči na območje Gaze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je sporočila, da je ustavila dostavo pomoči na območje Gaze, potem ko je Hamasova vlada zasegla več sto ton pomoči v hrani.

Hamas je v četrtek na palestinski strani mejnega prehoda Kerem Šalom zasegel deset tovornjakov z 200 tonami riža in moke. Pomoč so odpeljali s tovornjaki, ki jih je naročilo Hamasovo ministrstvo za socialne zadeve, je sporočila UNRWA. Pomoči ne bo, dokler Hamas ne vrne zaseženega blaga Agencija je sporočila, da ne bo dostavljala pomoči, dokler zasežena pomoč ne bo vrnjena in dokler ne bo dobila zagotovila Hamasove vlade, da se to v prihodnje ne bo več dogajalo. To je bil že drugi takšen incident v zadnjih treh dneh. V torek so pripadniki Hamasa iz skladišča v Gazi odnesli 3500 odej in 400 paketov hrane.

Predstavnik ZN John Holmes je dejal, da je zaseganje pomoči nesprejemljivo, in od Hamasa zahteval, da jo takoj vrne. Opozoril je, da bodo takšna dejanja ogrozila razdeljevanje pomoči, medtem ko si ZN skupaj z drugimi organizacijami prizadevajo za zadovoljitev osnovnih humanitarnih potreb 1,5 milijona prebivalcev Gaze po nedavni izraelski ofenzivi.

Hamas posredno priznal dejanje Hamasov minister za socialne zadeve Ahmed al Kurd je posredno priznal, da so v torek pomoč resnično zasegli, pri čemer je dejal, da bi morala UNRWA pomoč razdeljevati med vse prebivalce Gaze in ne samo med tiste, ki imajo status begunca, s čimer so upravičeni do pomoči agencije.

Ne spreglejte