Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2015,
13.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 6. 2015, 13.46

6 let, 7 mesecev

Ukrepi proti kadilcem: denarne kazni in sramotilni steber

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kitajska v boju za zmanjšanje kajenja posega po nenavadnih kaznih. Od sramotilnega stebra in denarnih kazni do anonimne telefonske linije.

Na Kitajskem je 300 milijonov kadilcev. Po nekaterih ocenah vsako leto milijon Kitajcev umre zaradi bolezni, ki so posledica kajenja. In čeprav je že od leta 2011 uzakonjena prepoved kajenja v restavracijah, pisarnah in javnih prevoznih sredstvih, kadilci tega ne upoštevajo.

20 evrov, če kadiš na javnem mestu Oblasti so se zato odločile, da temu naredijo konec. V Pekingu od danes naprej veljajo nova pravila, ki prinašajo predvsem višje kazni.

Kadilec, ki bo cigareto prižgal na javnem mestu, bo dobil kazen 20 evrov; do zdaj je kazen za kajenje na javnem mestu znašala evro in pol. Prav tako bo višja kazen doletela podjetje, ki ne bo preganjalo kadilcev, in sicer bo lahko dobilo 1500 evrov kazni.

Ukrepi za odvračanje od kajenja Vsakega, ki bo zakon prekršil trikrat, pa bo doletela še dodatna kazen. Njegovo ime bo za mesec dni izpisano na vladni sramotilni strani kadilcev.

Da bi spodbudili upoštevanje prepovedi, so po mestih izobesili plakate s spodbudnimi protikadilskimi slogani, uvedli so anonimno telefonsko linijo, kjer bodo državljani lahko prijavili kršitelje in prepovedali prodajo cigaret na mestih, ki so manj kot sto metrov oddaljeni od vrtcev ali šol. Nekadilcem so tudi svetovali, naj kadilcem na javnih mestih z gestami iz jezika gluhonemih pokažejo, naj prenehajo kaditi.

Inovativen pristop pa so pokazali tudi v največji kitajski organizaciji, ki se bori proti kajenju. Vsako leto podelijo nagrado umazani pepelnik za film, v katerem je bilo največ kadilskih scen. Letošnji zmagovalec je kitajski mega hit Gone With the Bullets, kjer je 45 prizorov kajenja, cigarete pa prikažejo vsake tri minute filma.

Zavojček cigaret manj kot evro Pekingu naj bi v prihodnjem letu sledila tudi druga mesta in province. Zaradi napovedanih prepovedi je bilo do zdaj največ protestov slišati v Macau, saj naj bi prepoved kajenja ogrozila posle in dobičke tamkajšnjih igralnic.

Čeprav bodo povečali tudi število inšpektorjev, ki naj bi nadzorovali kršitve prepovedi kajenja, so mnogi prepričani, da se na Kitajskem nikoli ne bo zgodilo, da v javnosti nihče ne bi kadil, saj je v državi preprosto preveč kadilcev. Prav tako je težava v ceni cigaret, saj kljub nedavnemu zvišanju davkov s pet na enajst odstotkov škatlica cigaret stane manj kot pet juanov, kar je zgolj dobrih 70 centov.

Ne spreglejte