Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
22. 6. 2016,
10.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

brexit Združeno kraljestvo Velika Britanija London Turčija referendum Evropska unija

Sreda, 22. 6. 2016, 10.02

6 let, 6 mesecev

Turška politika: obe strani brexita zlorabljata Turčijo pri svojih zagovorih

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Foto: Reuters

Svetovalec turškega predsednika Redžepa Tayyipa Erdogana je po enem od zadnjih nastopov obeh strani britanskega referenduma na britanski televiziji BBC javno kritiziral tako zagovornike kot nasprotnike britanskega izhoda iz Evropske unije.

Britanskemu premierju Davidu Cameronu, sicer enem od najbolj izpostavljenih britanskih politikov, ki nasprotuje izhodu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije, zameri njegovo izjavo, da "ni verjetna njegova podpora za članstvo Turčije v Evropski uniji". Zagovornikom izstopa očita zlorabljanje možnosti turškega vstopa v Evropsko unijo kot "alibi" za pridobivanje podpornikov za svojo idejo.

Prav priseljevanje, imigracijska politika in nadzor državne meje so teme, s katerimi predvsem zagovorniki izstopa volivce skušajo prepričati, da bi bilo Otoku bolje zunaj osemindvajseterice.

Sejanje strahu s priseljenci

Nekako istočasno pa so se oglasili tudi turški gospodarstveniki, ki delujejo v Veliki Britaniji. Član turškega sveta za mednarodne gospodarske odnose (DEIK) Erdal Koyuncu, ki v Londonu živi zadnjih 15 let, je za turško tiskovno agencijo Anadolu dejal, da bi ljudje v razpravah o referendumu morali videti širšo sliko. Skrb vzbujajoče je, da je Turčija v žarišču teh razprav, kjer zagovorniki britanskega izhoda vztrajno izrabljajo turški pristopni proces Evropski uniji za širitev strahu o domnevnem prihodu milijonov priseljencev v Unijo, zlasti Združeno kraljestvo, je med drugim dejal.

Zaskrbljenost pred naraščajočim populizmom

Z morebitnim odhodom Združenega kraljestva bodo ogroženi in prizadeti številni sporazumi, tudi takšni, ki dajejo pravice turškim državljanom (in mnogim drugim tujim državljanom) za ustanovitev podjetij v Združenem kraljestvu, je še opozoril. "Zlasti po nedavnem napadu na poslanko Jo Cox me skrbi, da bi odhod iz Unije lahko pripeljal do krepitve populizma in ekstremnih desnih gibanj," pravi Koyuncu.

Turška politika in gospodarstveniki zagovornikom britanskega izstopa iz Evropske unije očitajo, da zlorabljajo proces turškega približevanja Uniji za sejanje strahu pred množičnim in nenadzorovanim priseljevanjem. Na fotografiji: Istanbul | Foto: Turška politika in gospodarstveniki zagovornikom britanskega izstopa iz Evropske unije očitajo, da zlorabljajo proces turškega približevanja Uniji za sejanje strahu pred množičnim in nenadzorovanim priseljevanjem. Na fotografiji: Istanbul

"Že zdaj ima Združeno kraljestvo posebno članstvo"

"Združeno kraljestvo ima že zdaj poseben položaj in posebno obliko članstva znotraj Evropske unije, zato moramo ohraniti in izkoristiti to, da smo del močnega gospodarstva Evropske unije," pravi direktor turškega neodvisnega združenja industrialistov in poslovnežev (MUSIAD) v Veliki Britaniji Ugur Yilmaz, ki mu je Združeno kraljestvo dom že več kot četrt stoletja. Po njegovem mnenju bi majhna in srednja podjetja ob morebitnem odhodu že kratkoročno veliko utrpela zaradi negotovosti in slabitve britanskega funta, velika podjetja pa bi se lahko odločila za selitev poslovanja drugam, kjer bi imela neposreden dostop do bistveno večjega evropskega trga.

"Brexit bi imel resne posledice za ves svet"

Direktor turško govorečih zdravstvenih strokovnjakov v Veliki Britaniji (ITSEB) dr. Ali Demirbag v Združenem kraljestvu živi 15 let, morebitni brexit pa ocenjuje kot prelomnico z resnimi posledicami za državo in ves svet. "To bi bil zasuk iz sodelovanja v skupnih projektih, usmerjenega k človeštvu, v posamezne samousmerjene države, ki se skušajo dokazati," je kritično ocenil. "Odhod iz Evropske unije bi porušil vse, kar smo z ustanovitvijo Evropske unije naredili za reševanje težav, izogibanje vojnam in razvoju civilizacij," meni Demirbag, ki je prepričan, da so vse težave, na katere opozarjajo zagovorniki brexita, rešljive znotraj Evropske unije.

Ne spreglejte