Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2015,
15.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Budimpešta begunci migranti

Torek, 1. 9. 2015, 15.27

7 let, 12 mesecev

"Tu nam je skoraj slabše kot doma, kjer je vojna in smo vse izgubili"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Budimpešta se ni izkazala, želimo si le iti naprej, na svobodo," pravijo begunci, ujeti na glavni železniški postaji v mestu. Občutijo rasizem tamkajšnjega okolja, od tu pa jim ne pustijo naprej.

Današnje razmere na budimpeški železniški postaji Keleti palyaudvar je najlažje opisati z besedama travmatično in skrajno žalostno. Nezaslišano je, v kakšnem položaju so se zaradi madžarskih oblasti tu znašli begunci. Nekateri med njimi so že štiri tedne ujetniki tako imenovanega tranzitnega območja v podhodu pred železniško postajo, pa tudi policistov, ki skušajo slediti navodilom. Ta se, kot kažejo razmere, pogosto spreminjajo.

Za karto plačali 163 evrov na osebo, a ne smejo na vlak Drugi z vozovnicami za vlak čakajo pred zaprto železniško postajo, ki jo stražijo policisti. Sedemčlanska družina je na primer že včeraj kupila vozovnice za vlak od Budimpešte do Berlina, plačali so 163 evrov na osebo. Rezervirane so imeli tudi sedeže, a jih na vlak niso spustili.

Niso edini, ki z vozovnicami v rokah niso prišli na vlak za Nemčijo, ki je tu največkrat omenjena želena destinacija. Zakaj? Pravijo, da zato, ker v tej evropski državi kot prosilci za azil dobijo tudi denarno podporo za otroke.

"To je kot mafija" "To je kot mafija," je dejal 32-letni Palestinec iz Sirije. "Vzeli so nam denar za vozovnice, zdaj pa nas ne spustijo naprej, ne vrnejo nam denarja in ne povedo, kdaj bomo lahko odpotovali. Samo naprej si želimo iti, na svobodo," je dodal.

Zrežirana prosta pot naprej Potem ko so danes zjutraj na nakup vozovnic čakali tudi po šest ur v vrsti in ko so jim nato preprečili nadaljevanje poti, nam v pogovoru v skupini približno desetih povedo, da so nekatere zjutraj v prisotnosti nacionalnih medijev spustili na vlak, nato pa jih potegnili dol.

Tisti s "pravimi" potnimi listi lahko potujejo Medtem ko so vrata budimpeške železniške postaje za begunce zaprta, tudi za tiste, ki imajo veljavne potne liste in vsa potrebna dovoljenja za vstop v Nemčijo, pa je potnikom z dokumenti iz "pravih" držav po temeljiti identifikaciji omogočen dostop do peronov skozi stranski vhod. Pri tem so železniški prevozi do Avstrije in Nemčije vseeno do nadaljnjega preklicani.

Kot so včeraj sporočili za medije in kot je mogoče slišati na madžarsko-avstrijski meji, pregledujejo dokumente potnikov in beguncem onemogočajo nadaljevanje potovanja. To oblasti opravičujejo kot redno policijsko kontrolo. Do preklica so zato ustavili vse vlake proti zahodu. Za krajše obdobje so prekinili ves železniški promet s te postaje, a potem ponovno vzpostavili notranje prevoze in odhode proti Pragi, za katero so najbrž presodili, da beguncem ne bo zanimiva destinacija.

Ena cena za domačine, druga za Sirce

Izključevalna obravnava beguncev, ki se kaže pri onemogočanju proste in želene poti, pa ni edina raven rasističnega odziva, ki so ga v Budimpešti deležni.

"Za pet kilometrov, ko vidijo, da smo Sirci, nam taksisti zaračunajo med 50 in 60 evri." To je trikrat več kot domačinom, pove mlajši moški. V resnici je to dvanajstkrat več. Tretji opiše, kako je prek Booking.com rezerviral sobo za 58 evrov, a je gostitelj ob prihodu, ko je videl, da je iz Sirije, kar potrojil ceno. Zahteval je 170 evrov na noč.

Zaprli Burger King, "ker je bilo v njem preveč tistih" Vpričo nas so, medtem ko so tekoče potekala naročila hrane in pijače, zaprli tudi restavracijo verige hitre prehrane Burger King v neposredni bližini postaje samo zato, "ker je bilo v njej preveč tistih". Na dodatno vprašanje, zakaj tak ukrep, so zaposleni odgovorili: "Bombni napad." Begunce so na ta način, kot je mogoče razumeti, še kriminalizirali.

Še vedno onemogočena pot naprej Koliko je beguncev na tej železniški postaji, nihče ne more natančno povedati, na omogočeno pot naprej čakajo po praktično vsej mestni četrti okrog nje. V tem trenutku se ponovno zbirajo pred glavnimi vrati in vzklikajo: "Ljudje smo, spustite nas naprej." A železniška postaja za njih še vedno ostaja zaprta, pred njimi pa vrste policistov.

Še nekaj prizorov z železniške postaje:

Ne spreglejte