Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 1. 2019,
9.21

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

7

Natisni članek

Donald Trump ZDA Iran napad Pentagon

Petek, 18. 1. 2019, 9.21

5 let, 3 mesece

Trump naj bi bil obseden z napadom na Iran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

7

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriška televizija CNN poroča, da uradnike v Pentagonu vse bolj skrbi nepredvidljivi vrhovni poveljnik ameriških oboroženih sil, predsednik Donald Trump predvsem zaradi njegove obsedenosti z načrtovanjem napada na Iran. Iz Bele hiše naj bi nenehno prihajale prošnje o možnostih za napad na Iran.

Vojaški vrh te prošnje skrbijo, ker ni niti najmanj jasno, kaj bi bil cilj napada. In seveda ne vedo, kakšen bo odgovor Irana. Poleg Trumpa naj bi se za napad na Iran zavzemal tudi svetovalec za nacionalno varnost John Bolton. Ta je bombardiranje Irana zagovarjal že leta 2015 v komentarju za New York Times.

Nevarnost vojne z Iranom je na vrhu skrbi, vendar pa CNN poroča, da so v Pentagonu zaskrbljeni zaradi Trumpovega obnašanja na splošno. Nazadnje zaradi njegove četrtkove nenadne odpovedi poti z vojaškim letalom v Afganistan za demokratsko kongresno delegacijo pod vodstvom predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi.

Donald Trump
Novice Trump: Ustavimo neskončne vojne

Pelosijeva je v torek Trumpu sporočila, naj preloži za 29. januar napovedani govor o položaju v državi, ali pa ga poda v pisni obliki, ker mu ne more zagotoviti varnosti zaradi prekinitve financiranja vladnih agencij oziroma delnega zaprtja vlade.

Trump jo je nato v četrtek obvestil, da je zaradi zaprtja vlade njena "ekskurzija" v Bruselj, Egipt in Afganistan preložena, obenem pa ji je predlagal, da gre lahko na pot na lastne stroške s potniškim letalom redne linije.

Donald Trump
Novice Agenti FBI preiskovali, ali je Trump delal za Rusijo

V pismu ji je Trump še dejal, da bodo sedemdnevno ekskurzijo pripravili, ko se bo zaprtje vlade končalo. "Ker 800 tisoč velikih ameriških delavcev ni prejelo plač, sem prepričan, da se strinjaš, da je preložitev tega dogodka za odnose z javnostmi primerna," je napisal.

Pelosijeva je nameravala v Bruslju obiskati sedež zveze Nato in pomiriti zaveznike glede ameriških zavez v luči Trumpovih napadov nanje. V Afganistanu pa se je nameravala zahvaliti vojakom za njihovo služenje.

Donald Trump
Novice Skoraj milijon vladnih uslužbencev v ZDA brez plač, Trump neomajen
Ne spreglejte