Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 3. 2017,
17.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

ZDA Donald Trump

Ponedeljek, 6. 3. 2017, 17.37

6 let, 7 mesecev

Trump je izdal nov ukaz, kdo vse ne sme v ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal izvršni ukaz, ki državljanom šestih držav za 90 dni prepoveduje vstop v ZDA. Na njem so se znašli Somalija, Sudan, Sirija, Iran, Libija in Jemen, na črnem seznamu pa tokrat ni Iraka. 

Ameriški predsednik Donald Trump je danes podpisal nov ukaz, ki državljanom šestih, večinoma muslimanskih držav za 90 dni prepoveduje vstop v ZDA. Gre za drugi poskus administracije ameriškega predsednika, potem ko je prva prepoved, v katero je bilo vključenih sedem držav, tudi Irak, padla na sodišču. Nov ukrep, ki za 120 dni prepoveduje tudi vstop vsem beguncem v ZDA, naj bi začel veljati 16. marca. Izvzeti so tudi dvojni državljani na primer Irana in Francije, ki v ZDA potujejo s francoskim potnim listom.

Na meji več ne bodo zapirali babic, dedkov, otrok in invalidov, mejni uradniki pa se lahko odločijo tudi za izjeme in pustijo v ZDA tiste, ki jih glede na ukaz ne bi smeli. Na primer bolnike, ki potujejo na zdravljenje, ali tiste, ki bi jim z vrnitvijo domov grozila nevarnost. V ZDA lahko kljub prepovedi pridejo tudi na primer tudi zakoniti priseljenci v Kanado, ki izvirajo iz držav s seznama prepovedi. Prepoved ne velja tudi za vse tiste, ki delajo za ameriško vlado.

Ukaz ne bo veljal za tiste, ki imajo veljavni vizum

Državljani Sirije po novem niso posebna kategorija s prepovedjo za nedoločen čas. V okviru tega ukaza bodo sirski begunci "obravnavani kot vsi drugi", je za televizijo Fox News povedala svetovalka v Beli hiši Kellyanne Conway. Poleg tega po njenih besedah vstop ne bo več prepovedan za tiste, ki imajo veljavne potovalne dokumente, vizume ali imajo zakonito dovoljenje za stalno bivanje.

Ameriški predsednik Trump je nov ukaz podpisal stran od televizijskih kamer in fotografov. Ta ukaz bi naj po prepričanju Bele hiše za razliko od prvega, ki je povzročil ogorčenje, zmedo in proteste, vzdržal sodne preizkušnje. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Trump je nov ukaz podpisal stran od televizijskih kamer in fotografov. Ta ukaz bi naj po prepričanju Bele hiše za razliko od prvega, ki je povzročil ogorčenje, zmedo in proteste, vzdržal sodne preizkušnje. Foto: Reuters

Ukaz obenem omejuje skupno število beguncev, ki lahko pridejo v ZDA do konca letošnjega proračunskega leta na 50 tisoč. Proračunsko leto se konča 30. septembra.

V Iraku so si oddahnili

Medtem so iz novega seznama izključili Irak, saj je uvedel "okrepljene ukrepe preverjanja in poročanja". Z iraškega zunanjega ministrstva so sporočili, da so si po umiku s seznama oddahnili. Ukrep so označili kot "pomemben korak v pravo smer za utrditev strateškega zavezništva med Bagdadom in Washingtonom na številnih področjih, predvsem v vojni proti terorizmu". 

Analitiki so prepričani, da bodo skupine za človekove pravice nemudoma sprožile tožbe tudi proti temu ukazu, ki za razliko od prvega vsaj ne bo povzročal zmešnjav po svetovnih in ameriških letališčih.

Prvi ukaz je ustavilo sodišče

Trump je podoben ukaz o priseljencih in beguncih podpisal že pred nekaj tedni, njegova odločitev pa je nato sprožila številne proteste po ZDA. Državljani iz sedmih držav, ki so bile takrat na črnem seznamu, namreč niso smeli v ZDA, nekateri pa so za prepoved izvedeli šele ob pristanku na ameriških tleh. Pred vrati ZDA je takrat ostalo tudi tisoč Iračanov, ki so kot prevajalci za ameriško vojsko za ZDA tvegali svoja življenja. Nasprotniki ukaza so sprožili tudi več sodnih postopkov, ki so se končali z blokado ukaza na prizivnem sodišču San Francisca.

Trump je že med kampanjo trdil, da je potrebno uvesti prepoved vstopa muslimanom v ZDA, dokler ne bo ugotovil, kaj se dogaja po svetu. Pozneje je prenehal govoriti o prepovedi vstopa muslimanom, ker je to v ZDA v nasprotju z ustavo. Ukaz utemeljuje sedaj s potrebo po povečanju varnosti.
Ne spreglejte