Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 1. 2017,
8.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,28

8

Natisni članek

begunci ZDA Donald Trump

Sobota, 28. 1. 2017, 8.05

6 let, 6 mesecev

Donald Trump omejuje vstop muslimanom v ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,28

8

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek za nedoločen čas prepovedal vstop beguncem iz Sirije v ZDA, za 120 dni vsem beguncem, prepolovil je število beguncev, ki jih bodo ZDA sprejele v letošnjem proračunskem letu, in za 90 dni prepovedal vstop v ZDA državljanom Iraka, Irana, Sirije, Jemna, Sudana, Libije in Somalije. Potniki iz muslimanskih držav, namenjeni v ZDA, že čutijo posledice Trumpovih ukrepov. Iran pa bo Američanom prepovedal vstop v državo.

Trump je tako delno uresničil svojo predvolilno napoved, da bo muslimanom prepovedal vstop v ZDA, dokler ne ugotovi, kaj se dogaja po svetu. Hkrati s prepovedjo vstopa je uvedel tudi verski test, saj je ustreznim agencijam naročil, da lahko tudi v času trajanja prepovedi vstop v ZDA dovolijo državljanom muslimanskih držav, ki so del preganjanih krščanskih manjšin.

Potniki iz muslimanskih držav že čutijo posledice ukrepov

V Iranu tuje letalske družbe odsvetujejo prodajo letalskih kart Irancem, čeprav že imajo urejene vizume za ZDA. | Foto: Reuters V Iranu tuje letalske družbe odsvetujejo prodajo letalskih kart Irancem, čeprav že imajo urejene vizume za ZDA. Foto: Reuters Več potnikom iz muslimanskih držav so danes že preprečili vkrcanje na letala, ki so bila namenjena v ZDA.

Iračana tožita Trumpa in vlado

Dva Iračana, ki sta v petek pristala na newyorškem letališču, sta proti ameriškemu predsedniku in vladi vložila tožbo, saj jima oblasti kljub vizumu niso dovolile vstopiti v državo, poroča televizija CNN. Tožba bi lahko predstavljala tudi prvi pravni izziv za administracijo ameriškega predsednika.

V Kairu ostalo ujetih več ljudi

Zaradi prepovedi vstopa v ZDA so danes v Kairu šestim Arabcem, iraški družini in potniku iz Jemna preprečili vkrcanje na letalo letalske družbe Egyptair, ki je bilo namenjeno v New York.

"Ko je bil uradnik na letališču John F. Kennedy obveščen o njihovem statusu, je izdal ukaz, da se jih ne spusti na pot," so sporočili z letališča v Kairu. Vsi potniki so imeli sicer urejene vizume, spremljal pa jih je sodelavec oddelka za pomoč beguncem Združenih narodov.

Potovalnim agencijam v Iranu pa so tuje letalske družbe svetovale, naj ne prodajajo letalskih vozovnic za ZDA ali dovolijo, da se Iranci, ki že imajo urejene vizume, vkrcajo na letala, ki so namenjena v ZDA. Iranska letalska organizacija ni podala novih navodil iranskim letalskim družbam, saj nimajo neposrednih povezav z ZDA.

Študentka ne ve, ali se bo lahko vrnila na študij

V ZDA živi več kot milijon Irancev, ki tudi že poročajo o težavah. Iranska študentka, ki študira v Kaliforniji in je na obisku doma, je dejala, da ne ve, ali se bo lahko vrnila v ZDA, saj so njeno letalsko vozovnico preklicali.

Šele ko so pristali v ZDA, so izvedeli, da niso dobrodošli

V ZDA se oblasti že držijo novih Trumpovih ukazov. Več muslimanov, ki so prileteli v ZDA nekaj ur po podpisu ukaza, so zadržali. Veliko jih je bilo še v zraku, ko je Trump podpisal ukaz in tako niti niso vedeli, kaj jih čaka, ko pristanejo.

"Ni dokaza, da so begunci grožnja nacionalni varnosti ZDA"

Svet za ameriško-islamske odnose je nemudoma napovedal tožbo proti izvršnemu ukazu, ki bo poleg tega povzročil preglavice ameriškim državljanom v tujini, o škodi ugledu ZDA pa ni vredno izgubljati besed. "Prav nobenega dokaza ni, da so begunci grožnja nacionalni varnosti ZDA. Gre za ukaz, ki temelji na nestrpnosti, ne pa na realnosti," je sporočila pravnica Sveta Lena Masri.

Google s potovanj poklical zaposlene

Ameriški spletni velikan Google je tako nazaj v ZDA poklical okoli 100 zaposlenih, ki so trenutno na tujem, iz strahu, da se jim kasneje ne bo več uspelo vrniti. V Googlu so namreč zaskrbljeni, da tem zaposlenim grozi, da ne bodo mogli več v ZDA, ker so rojeni v eni izmed sedmih držav, za katere naj bi veljal Trumpov odlok, čeprav imajo veljavne vizume.

Trump: Nočemo jih tu

Trump je izvršni ukaz naslovil kot zaščito države pred radikalnimi islamskimi teroristi. "Nočemo jih tu. Sprejeti hočemo le tiste, ki bodo podpirali našo državo in globoko ljubili naše ljudi," je dejal ob podpisu ukaza.

Prednost bodo imeli preganjani kristjani

Predsednik Barack Obama je v času, ko se je Evropa ubadala z najhujšo begunsko krizo od druge svetovne vojne naprej, število beguncev, ki so jih ZDA pripravljene sprejeti v proračunskem letu 2017 od lanskega do letošnjega oktobra, povečal na 110 tisoč. Trump je ukazal, da jih ne sme biti več kot 50 tisoč, prednost pri vstopu pa imajo preganjani kristjani. Prav tako je zveznim državam dal bolj proste roke, da zavrnejo namestitev beguncev na svojem ozemlju.

begunci | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Državnemu sekretarju, ministru za domovinsko varnost in nacionalnemu direktorju za obveščevalne dejavnosti je naročil, da mu v 60 dneh poročajo, ali bo prepoved veljala tudi za koga z diplomatskimi potnimi listi ter tiste, ki potujejo v ZDA v okviru zveze Nato ali na ZN.

"Po obrazu Kipa svobode tečejo solze"

"Danes po obrazu Kipa svobode tečejo solze, ker se tlači velika tradicija države priseljencev, ki sprejema priseljence, ki je obstajala vse od ustanovitve Amerike," je sporočil vodja senatne manjšine demokrat Chuck Schumer iz New Yorka. Trumpov ukaz je bil podpisan na mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta.

Iran bo Američanom prepovedal vstop v državo

Iran bo državljanom ZDA prepovedal vstop v državo v odgovor na "žaljiv" ukaz ameriškega predsednika, so danes sporočili z zunanjega ministrstva v Teheranu. Odločitev ZDA so označili za nezakonito, nelogično in v nasprotju z mednarodnimi pravili. Zunanje ministrstvo je naročilo iranskim veleposlaništvom in konzulatom po svetu, naj pomagajo iranskim državljanom, ki se ne morejo vrniti domov, na delo ali študij v ZDA.

ZN pozivajo ZDA, naj bodo še naprej odprte do beguncev

Združeni narodi so danes pozvali ameriškega predsednika Trumpa, naj nadaljuje dolgo ameriško tradicijo izkazovanja dobrodošlice beguncem in zagotavljanja enakega obravnavanja ne glede na raso, narodno pripadnost ali veroizpoved. Poziv sta posredovala Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) in Mednarodna organizacija za migracije (IOM).

Obe agenciji sta označili ameriški program za begunce kot enega od najbolj pomembnih na svetu. "Dolgotrajna politika je pomenila dvojno zmago: prvič z reševanjem nekaterih najbolj ranljivih ljudi na svetu in drugič z omogočanjem, da obogatijo novo družbo. Prispevek beguncev in migrantov novim okoljem po vsem svetu je bil nadvse pozitiven," so zapisali.

Organizaciji upata, da bodo ZDA nadaljevale svojo dolgo tradicijo varovanja tistih, ki bežijo pred konflikti in pregoni.

Trump položil temelje veliki rasti ameriške vojaške sile

Trump pa je v petek v Pentagonu podpisal tudi memorandum, ki predstavlja podlago za največjo rast ameriške vojaške sile po koncu hladne vojne ne glede na to, da imajo ZDA že tako najbolje opremljeno vojsko, za katero gre več denarja kot v osmih naslednjih držav na seznamu skupaj, od Kitajske do Rusije in Nemčije.

Predsednik bi pregledal tudi jedrsko postavitev

Memorandum naroča obrambnemu ministru Jamesu Mattisu, ki je v petek prisegel na položaj, da izvede revizijo pripravljenosti oboroženih sil in ustvari načrt za njihovo "ponovno gradnjo". Treba je ponovno pregledati tudi jedrsko postavitev, da se zagotovi učinkovitost dejavnika odvračanja, memorandum pa celo naroča revizijo protiraketne obrambe za morebitno utrditev.

Še več sredstev za vojsko

Trump je dejal, da bodo njegova prizadevanja privedla do velike obnove oboroženih sil, od novih letal, ladij ter virov do novih sredstev za vojake in vojakinje. Memorandum pravi, da si ZDA za mir prizadevajo z močjo, in naroča Mattisu, da v sodelovanju z direktorjem proračunskega urada Bele hiše priporoči, kaj vse oborožene sile potrebujejo za dodatno povišanje sredstev že v tekočem proračunskem letu in v prihodnjem.

Ameriška vojska | Foto: Reuters Foto: Reuters

Trump je med kampanjo trdil, da ameriška vojska propada zaradi Obame, ter napovedal povečanje porabe in povečanje obsega oboroženih sil z novimi vojaki, opremo in vsem, kar si bo želelo Pentagonovo srce.

Trump bo lahko hitro odbil napad

Podpore pri republikancih v kongresu ne bo primanjkovalo. Republikanski senator iz Arizone John McCain je v petek po poročanju medija Politico za zaprtimi vrati kolegom iz obeh domov kongresa, ki so v odborih, povezanih z nacionalno varnostjo, povedal, da se bo Trump verjetno hitro soočil z mednarodno krizo, ki bo prišla iz Severne Koreje ali Kitajske ali Rusije, kongres pa ga mora podpreti.

Predsednik odbora za oborožene sile v predstavniškem domu republikanec iz Teksasa Mac Thornberry je trdil, da so oborožene sile podhranjene za okrog sto milijard dolarjev, čeprav ZDA na leto porabijo okrog 600 milijard dolarjev.

Republikanci: Za vse je kriv Obama

Predsednik senatnega odbora za oborožene sile McCain je povedal, da so letala, ki ne morejo leteti, ladje, ki ne morejo pluti, vse pa zaradi Obame, ki je dovolil propadanje oboroženih sil.

Kot vse druge izvršne ukaze in memorandume, s katerimi je Trump v prvem tednu vladanja preplavil administracijo, pa je tudi tega treba jemati z rezervo. Bolj kot od Trumpa bo prihodnost odvisna od upokojenega generala Mattisa, višina zahtevanih sredstev za obrambo pa poleg obrambnega ministra tudi od direktorja Urada za proračun Bele hiše.

Nekdanji kongresnik iz Južne Karoline Mick Mulvaney ne slovi po radodarnosti s proračunskim denarjem in je do zdaj že razjezil republikanske kolege, kot je McCain, z vztrajanjem pri smotrni porabi sredstev oziroma varčevalnimi ukrepi tudi pri obrambi.

Ne spreglejte