Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 7. 2014,
10.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Moskva nesreča nesreča vlak

Torek, 15. 7. 2014, 10.54

8 let

Tragedija v Moskvi: V nesreči vlaka najmanj 21 mrtvih (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Moskvi so v času jutranje prometne konice iztirili trije vagoni vlaka podzemne železnice. Umrlo je najmanj 21 ljudi, več kot 160 je ranjenih, med njimi jih je več kot 40 v kritičnem stanju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po nesreči na moskovski podzemni železnici odredil kriminalistično preiskavo. Vzrok nesreče še ni znan. Med žrtvami naj bi bil tudi strojevodja, vendar pa uradno te informacije še niso potrdili.

Zaenkrat je znano, da je moral strojevodja podzemne železnice kakih 200 metrov pred postajo nenadoma močno zavreti, pri čemer so v predoru iztirili trije vagoni. Dva potnika sta umrla takoj, številni so ostali ukleščeni v razbitinah vlaka, iz katerih jih reševalci poskušajo rešiti.

Veliko potnikov je utrpelo udarnine in krvavitve, dva moška s poškodovano hrbtenico so s helikopterjem prepeljali v bližnjo bolnišnico. Več kot 1150 ljudi so morali evakuirati iz predora, reševalna operacija pa še vedno poteka.

Vlak se je iztiril med Parkom zmage in trgom Slavjansk. Ranjence so iz predora prinesli na nosilih, najhuje ranjene pa s helikopterji prepeljali v bolnišnico. Številni potniki so ostali ukleščeni v razbitinah vlaka, iz katerih jih reševalci poskušajo rešiti.

Po prvih ugotovitvah naj bi nesrečo povzročil izpad elektrike, kar naj bi povzročilo nenadno ustavitev vlaka. "Nastala je panika. Na tleh je bila kri, ljudje so imeli razbite glave in polomljene roke," je za ruske medije povedal eden od potnikov in dodal, da se je po nesreči vlak napolnil z dimom.

Zaradi nesreče je bilo zaprtih več postaj podzemne železnice.

Prizorišče nesreče je že obiskal moskovski župan Sergej Sobjanin in žrtvam obljubil pomoč. Odredil je tudi uporabo več kot 65 avtobusov kot nadomestnega prevoza.

Ruske oblasti so medtem že zavrnile možnost, da je šlo za teroristični napad. "Teorija o terorističnem napadu je izključena," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik preiskovalne komisije Vladimir Markin. Kot je dejal, je morebitnih vzrokov za nesrečo več. Napovedal je temeljito preiskavo.

Z moskovsko podzemno železnico, ki je ena najstarejših in najobsežnejših na svetu, vsak dan potuje devet milijonov potnikov, tako da velja za najpomembnejši prometni sistem v ruski prestolnici. Odprli so jo leta 1935.

Ne spreglejte