Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 7. 2008,
14.10

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 7. 2008, 14.10

8 let, 2 meseca

Svetovni voditelji na paradi ob francoskem državnem prazniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tradicionalno vojaško parado ob francoskem državnem prazniku na Elizejskih poljanah v Parizu si je danes ogledalo več kot 35 šefov držav in vlad iz EU in Sredozemlja.

Voditelji, med njimi tudi slovenski premier Janez Janša, so pred tem v nedeljo v francoski prestolnici slovesno ustanovili Unijo za Sredozemlje. Poleg francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja so si vojaško parado med drugim ogledali izraelski premier Ehud Olmert, palestinski predsednik Mahmud Abas in sirski predsednik Bašar al Asad. Sporna je bila, že tudi v nedeljo, predvsem udeležba slednjega, zaradi katere je udeležbo na paradi odpovedal Sarkozyjev predhodnik Jacques Chirac.

Poleg tega francoski mediji poročajo, da je bil zaradi protesta ob al Asadovi prisotnosti danes aretiran vodja organizacije za človekove pravice Novinarji brez meja Robert Menard. Menard naj bi skupaj s še nekaj protestniki tik pred začetkom parade na Elizejskih poljanah vzklikal prodemokratična gesla, nato pa jih je policija pridržala.

Ob Sarkozyju sta na odru za pregled čet danes stala generalni sekretar ZN Ban Ki Moon in egiptovski predsednik Hosni Mubarak, ki skupaj s francoskim predsednikom sopredseduje novi Uniji za Sredozemlje.

Otvoritev s preleti reaktivcev Parado so začeli preleti francoskih reaktivcev alpha, ki so na jasnem nebu zarisali trakove v barvah francoske zastave. Na čelu parade je bil kontingent 300 pripadnikov mirovnih sil ZN iz 25 držav, zaključila pa se je, ko je šest padalcev z zastavami Francije, EU in ZN pristalo tik pred odrom za pregled čet na Place de la Concorde.

Parado je na obeh straneh široke avenije - po mnenju Parižanov najlepše ulice na svetu - spremljala navdušena večstotisočglava množica. Sarkozy je za francosko televizijo TF1 po koncu parade povedal, da je bila ta "sijajna".

Slabi "odnosi" med Sarkozyjem in vojsko Odnosi med francoskim predsednikom in vojsko so sicer trenutno na eni najnižjih točk v več letih. Vojsko so razjezili Sarkozyjevi načrti, da jo preoblikuje in zmanjša število vojakov za kar 54.000, zamerijo pa mu tudi njegov odziv po nesreči konec junija, ko je vojak med prikazom vojaške vaje pomotoma ranil 17 ljudi. Sarkozy je generalštab francoske vojske označil za "amaterje" in sprožil ploho obtožb, zaradi katere je odstopil načelnik generalštaba Bruno Cuche.

Poleg tega se Sarkozy v soboto ni udeležil tradicionalne vrtne zabave, ki jo je v čast oboroženih sil pred državnim praznikom gostilo obrambno ministrstvo - domnevno zato, ker naj bi bil preveč zaposlen s pripravami na nedeljski evrosredozemski vrh. In nenazadnje so vojaški veterani ostro protestirali zaradi udeležbe al Asada na paradi, saj naj bi bila Sirija vpletena v teroristični napad leta 1983 v Bejrutu, v katerem je bilo ubitih 58 francoskih vojakov.

Praznik v spomin na zavzetje Bastilje Svetovni voditelji, ki danes prisostvujejo proslavam ob državnem prazniku v spomin na zavzetje Bastilje, s katerim se je 14. julija 1789 začela francoska revolucija, so se sicer v nedeljo skupaj s še nekaterimi kolegi udeležili vrha, na katerem je bila ustanovljena Unija za Sredozemlje, ki naj bi okrepila vezi med EU, severom Afrike in Bližnjim vzhodom.

Na nedeljskem vrhu je sodeloval tudi premier Janez Janša, ki se je skupaj s spremljevalko Urško Bačovnik po vrhu tudi udeležil slavnostne večerje. Po vojaški paradi se bosta udeležila še kosila, ki ga bo v čast vodjem delegacij in soprogam priredil francoski predsednik z novo prvo damo, nekdanjo manekenko Carlo Bruni.

Ne spreglejte