Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
6. 11. 2014,
9.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 6. 11. 2014, 9.21

8 let

Superbogataši za nekdanjo železno zaveso

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V nekdanji socialistični vzhodni Evropi je daleč največ milijarderjev v Rusiji, sledijo Ukrajina, Češka in Poljska. Milijarderja v evrih imajo še v Litvi.

V Sloveniji sta po lestvici revije Manager najbogatejša zakonca Samo in Iza Login, glavna ustanovitelja podjetja Outfit7, ki imata pod palcem 617,2 milijona evrov.

Iz dežel delavskega razreda v dežele superbogatašev Slovenija je bila pred desetletji del komunistične Jugoslavije, ki je tako kot druge države vzhodno od razvpite železne zavese med Trstom in Szczecinom prisegala na brezrazredno družbo. Biti bogat je bilo ideološko nesprejemljivo, zdaj pa so številne od teh držav postale države velikih socialnih razlik.

Poglejmo, kateri so najbogatejši v nekdanjih komunističnih deželah. Največ milijarderjev ima Rusija, preračunano v ameriških dolarjih kar 111, kar je največ na stari celini. Najbogatejši med ruskimi oligarhi je po Forbesu Uzbek Ališer Usmanov, ki ima 14,7 milijarde evrov, ki jih je "prislužil" z jeklom, telekomunikacijami in vlaganji.

Med peterico najbogatejših Rusov spadajo še:

- Mihail Fridman, 12,6 milijarde evrov (nafta, telekomunikacije, bančništvo), - Viktor Vekselberg, 12,3 milijarde evrov (pridobivanje kovin, energetika), - Vladimir Potanin, 11 milijard evrov (pridobivanje kovin), - Leonid Mihelson, 10,7 milijarde evrov (zemeljski plin, kemikalije), - Genadij Timčenko, 10,5 milijarde evrov (nafta, zemeljski plin).

Zaradi lastništva angleškega nogometnega kluba Chelsea je svetovno znan Roman Abramovič. Ta ima premoženje v vrednosti 7,4 milijarde evrov, kar pomeni, da je 13. najbogatejši Rus. Velik vir bogastva ruskih bogatašev je pridobivanje bogatih naravnih virov v tej evroazijski velikanki (nafta, zemeljski plin, rudnine …).

Ukrajina – revna država z bogatimi oligarhi Revna Ukrajina, ki jo pretresajo spopadi na vzhodu države, ima kar pet evrskih milijarderjev. Najbogatejši je Rinat Ahmetov, ki ima pod palcem 9,9 milijarde evrov. Bogastvo mu prinašajo premogovništvo, jeklarstvo in finančni posli. Ukrajinskemu Tataru sledijo še:

- Viktor Pinčuk, 2,6 milijarde evrov (plinovodi), - Henadij Boholjubov, 1,5 milijarde evrov (bančništvo, naložbe), - Vadim Novinski, 1,3 milijarde evrov (jeklo), - Ihor Kolomojskij, 1,3 milijarde evrov (bančništvo in naložbe).

Med dolarske milijarderje spada tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Če njegovo bogastvo preračunamo v evre, pa je težak 950 milijonov evrov.

Poljski milijarderji Po štiri milijarderje imata Češka in Poljska. Na Poljskem je najbogatejši Jan Kulczyk, ki ima 3,1 milijarde evrov vredno premoženje, ki ga je pridobil z naftnimi in telekomunikacijskimi posli ter s pivovarstvom.

Za Kulczykom so se zvrstili še:

- Zygmunt Solorz-Zak, 2,5 milijarde evrov (lastnik televizije, telekomunikacije), - Michal Solowow, 1,4 milijarde evrov (naložbe), - Leszek Czarnecki, 1,3 milijarde evrov (finance).

Češki milijarderji Najbogatejši Čeh je Petr Kellner, ki sta mu bančništvo in zavarovalništvo prinesli 7,6 milijarde evrov.

Med češke evrske milijarderje spadajo še:

- Andrej Babiš, 2 milijardi evrov (hrana, kmetijstvo, kemična industrija), - Karel Komarek, 1,1 milijarde evrov (nafta, plin), - Radovan Vitek, 1,1 milijarde evrov (nepremičnine).

Litovski milijarder Vzhodno od nekdanje železne zavese imata milijarderja še Litva in verjetno tudi Albanija. Najbogatejši Litovec je Nerijus Numavičius, ki ima 1,23 milijarde evrov (vir: spletna stran The Baltic Course).

Numavičius je glavni delničar v holdingu Vilniaus Prekyba Group, ki upravlja z verigo trgovin v baltskih državah, na Poljskem in v Bolgariji. Tudi drugi najbogatejši Litovec Žilvinas Marcinkevičius je delničar omenjenega holdinga, a ima precej manj pod palcem, "le" 337 milijonov evrov.

(Skoraj) milijarder iz dežele orlov Najbogatejši Albanec je Samir Mane, ki ima slabo milijardo evrov oziroma 950 milijonov evrov (vir: Wealth-X). Glede na to, da je ta podatek iz leta 2013, je zdaj verjetno že evrski milijarder. Mane je lastnik finančnega holdinga Balfin Group. Najbogatejši Albanec je obogatel s tem, da je v tej revni balkanski državi prvi začel graditi nakupovalna središča in logistične centre.

Druge nekdanje komunistične države nimajo milijarderjev v evrih. Najbogatejši med skoraj milijarderji je Romun Ioan Niculae. Ta ima 870 milijonov evrov. Vir njegovega bogastva sta kmetijstvo in izdelava umetnih gnojil.

Najbogatejši Belorus Najbogatejši Belorus je Vladimir Peftijev, ki se je rodil v Ukrajini. Njegovo premoženje je vredno 790 milijonov evrov (telekomunikacije, destilarne, internet ...).

Na Slovaškem sta kar dva najbogatejša. Slovaška izdaja Forbesa namreč med najbogatejše Slovake prišteva tudi zgoraj omenjenega Babiša, tudi drugega na češki lestvici.

Najbogatejši Slovak in najbogatejši Madžar No, če odštejemo "dvoživko" Babiša (med drugim je češki finančni minister), je najbogatejši Slovak Ivan Chrenko s 650 milijoni evri. Chrenko je lastnik HB Reavis, ki se ukvarja z nakupi nepremičnin, načrtovanjem in gradnjo poslovnih stavb ter upravo nepremičnin.

Malce zmede je tudi v slovaški južni sosedi – na Madžarskem. Po Forbesu je najbogatejši Madžar Sandor Demjan s 573 milijoni evrov. Demjan je tudi prvi mož Slovencem znanega podjetja Trigranit, ki se je pred kratkim umaknilo iz projekta Emonika.

Slovenija – skupna točka obeh najbogatejših Madžarov Po lestvici madžarskega poslovnega časnika Napi Gazdasag pa ima največ pod palcem v naši vzhodni sosedi Sandor Csanyi iz banke OTP, in sicer 437 milijonov evrov. Imata pa Csanyi in Demjan skupno točko – obema sta spodletela posla v naši državi. Csanyijeva banka naj bi se namreč neuspešno potegovala za nakup NKBM.

Najbogatejši Bolgar je Vasil Božkov z uradno 383 milijoni evrov. Tega spornega poslovneža, ki ima vzdevek Lobanja, številni sumijo kriminalnih poslov. Bolgar si je bogastvo najprej "prislužil" z verigo kazinojev, zdaj pa se ukvarja predvsem z gradbeništvom.

Bogataš v najrevnejši državi v Evropi Najbogatejši Moldavec je Anatol Stati. Lastnik naftno-plinskega podjetja Ascom ima 395 milijonov evrov premoženja. Moldavija je sicer najrevnejša država na stari celini.

Najbogatejši Estonec je po podatkih estonskega poslovnega časopisa Äripäev Oleg Osinovski z 286,3 milijona evrov. Osinovski je lastnik Skinest Group, ki daje v najem tovorne vagone in gradi železniške proge. Pred kratkim je svoj posel začel širiti tudi na Finsko.

Najbogatejši Latvijec Najbogatejši Latvijec je Oleg Fils, ki ima pod palcem 190 milijonov evrov. Fils je največji lastnik banke ABLV (vir: spletna stran richestlifestyle).

Ne spreglejte