Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 7. 2015,
16.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 16. 7. 2015, 16.53

6 let, 6 mesecev

Stroga Merklova spravila v jok mlado Palestinko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemška kanclerka Angela Merkel je sprožila polemiko, ko je mlado Palestinko s svojim odgovorom spravila v jok. Rekla ji je namreč, da ne mora preprečiti, da njeno družino izženejo nazaj v domovino.

Mlada Palestinka z imenom Reem je bila v skupini šolarjev, ki so Angelo Merkel neposredno soočili z vprašanji o posledicah migracijske politike EU.

Reem je kanclerki povedala, da s svojo družino živi v Nemčiji. V državo so pred štirimi leti prišli iz libanonskega begunskega taborišča, zdaj pa jim grozi izgon iz Nemčije, če jim bodo zavrnili prošnjo za azil.

Politika je včasih težka "Ker ne vem, kako dolgo bom tukaj v Nemčiji, ne vem, kakšna bo moja prihodnost. Tukaj želim študirati. Težko je gledati, da lahko vsi drugi uživajo življenje, ti pa ne moreš uživati z njimi," je v tekoči nemščini povedala Reem.

Merklova pa ji je odgovorila: "Razumem to, a politika je včasih težka. Ti si izjemno simpatičen človek, a veš, da je v palestinskih begunskih taboriščih v Libanonu na tisoče in tisoče ljudi in če vsem rečemo, da lahko pridejo k nam, tega ne bomo zmogli."

Kanclerka je nadaljevala z obrambo svoje azilske politike, kar je Reem spravilo v jok. Merklova je stopila naprej in jo prijela rame: "Ampak ti si tole naredila odlično."

Merklova zna tolažiti V vse skupaj je nato posegel moderator srečanja in poudaril, da Reem ni želela nekaj narediti "odlično", ampak izpostaviti težavno življenjsko situacijo, v kateri se je znašla. A Merklova je med drugim odgovorila, da se zaveda, da je to težko in da jo je zato želela potolažiti.

Posnetek pogovora je postal danes ena od najbolj viralnih zadev na družbenih omrežjih. Na Twitterju so se pod oznako #merkelstreichelt, kar pomeni "Merklova boža'', sprožili številna nasprotovanja.

Priseljevanje je trenutno ena izmed najbolj perečih tem v Nemčiji, saj je do zdaj največji pritok prosilcev azila iz Sirije, Afganistana, palestinskih ozemelj in Kosova močno obremenil javne službe. Letos bo po pričakovanjih za azil v Nemčiji zaprosilo okoli 400 tisoč ljudi.

Ne spreglejte