Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 7. 2008,
17.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 8. 7. 2008, 17.54

8 let

Srbija: Večina novih ministrov že prevzela dolžnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Večina ministrov nove srbske vlade je danes uradno prevzela dolžnosti od svojih predhodnikov.

Novi premier Mirko Cvetković in njegov predhodnik na čelu vlade Vojislav Koštunica sta si dolžnosti brez posebne slovesnosti predala okoli poldneva. Ob 14. uri se je že začela tudi prva seja nove vlade, nakar bo njene člane sprejel predsednik Boris Tadić. Vlada imenovala novo generalno sekretarko Vlada je na prvi seji med drugim Tamaro Stojčević imenovala za novo generalno sekretarko vlade in razrešila 44 državnih sekretarjev. Poleg tega so se člani kabineta v skladu z običajno prakso odločili, da iz parlamentarne procedure umaknejo predloge zakonov in drugih aktov, ki jih je parlamentu predložila prejšnja vlada, ter sklenili, da bodo redne tedenske seje vlade potekale, tako kot že doslej, ob četrtkih.

Med prvimi potezami vlade ratifikaciji sporazumov z EU in Rusijo Prihodnje dejavnosti srbskega parlamenta zaenkrat sicer še niso znane in bodo odvisne od potez nove vlade, saj se lahko izredno zasedanje parlamenta skliče le na zahtevo vlade ali tretjine vseh poslancev. Cvetković je že napovedal, da naj bi se vlada po današnji prvi seji ta teden sestala še nekajkrat, nakar bodo verjetno zahtevali izredno zasedanje skupščine. Kot je napovedal v ponedeljek, bosta med prvimi potezami vlade ratifikaciji sporazumov z EU in Rusijo.

Koštunica zaenkrat ne bo sedel v poslanske klopi Tiskovni predstavnik Koštuničeve Demokratske stranke Srbije (DSS) Andreja Mladenović je medtem danes povedal, da Koštunica zaenkrat ne bo sedel v poslanske klopi. Kot je dejal, zaenkrat ne vedo, ali bo dosedanji premier prešel med poslance, bo pa DSS sicer v prihodnjih dneh odločala o zamenjavah nekaterih poslancev.

DSS ne bo glasovala za ratifikacijo sporazuma z EU Mladenović je tudi zatrdil, da DSS ne bo glasovala za ratifikacijo sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju z EU, saj v njemu niso navedena konkretna zagotovila glede zaščite ozemeljske celovitosti in suverenosti Srbije. Bo pa stranka podprla sporazum o nafti in plinu z Rusijo, ki je po mnenju DSS eden najpomembnejših sporazumov Srbije v zadnjih letih.

Pozitivni odzivi iz EU Oblikovanje nove vlade v Srbiji sta že pozdravila visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana ter predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, novo vlado pa je pozdravil tudi slovenski poslanec Evropskega parlamenta in parlamentarni poročevalec za Srbijo Jelko Kacin (ALDE/LDS).

Janša: Slovenija razvoju dobrih odnosov s Srbijo pripisuje velik pomen Srbskima kolegoma sta v torek čestitala tudi slovenski premier Janez Janša in zunanji minister Dimitrij Rupel. Janša je v čestitki Cvetkoviću zaželel mnogo uspeha in osebnega zadovoljstva pri opravljanju tega odgovornega poslanstva. Kot je še zapisal, Slovenija razvoju dobrih odnosov s Srbijo pripisuje velik pomen. Tako se je v času predsedovanja Svetu Evropske unije z vsemi močmi prizadevala za uspešno in čim hitrejše približevanje Srbije EU. Nedavno sklenitev sporazuma o stabilizaciji in pridružitvi med EU in Srbijo zato Janša razume kot skupni uspeh.

Rupel čestital Jeremiću ob ponovnem imenovanju za zunanjega ministra Pred tem je Vuku Jeremiću ob njegovem ponovnem imenovanju na položaj zunanjega ministra Srbije poslal čestitko tudi vodja slovenske diplomacije Rupel. V pismu mu je zaželel obilo uspeha pri izpolnjevanju začrtanega programa dela ter izrazil zadovoljstvo, da je opredelitev za evropske integracije med ključnimi elementi programa nove srbske vlade, ki jo je v ponedeljek potrdila srbska skupščina.

Ne spreglejte