Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
16.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kosovo Unesco Srbija

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 16.16

8 let

Srbija uspešna: Kosovo brez zadostne večine za članstvo v Unescu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kosovo v generalni skupščini Organizacije ZN za kulturo Unesco danes ni zbralo potrebne dvotretjinske večine za članstvo.

Gre za diplomatsko zmago Srbije, ki ne priznava neodvisnosti Kosova ter nasprotuje njegovemu članstvu v ZN in njihovih agencijah. Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, je na današnjem plenarnem zasedanju Unescove generalne konference članstvo Kosova podprlo 92 držav, proti jih je bilo 50, 29 pa se jih je vzdržalo. Kosovu so tako zmanjkali samo trije glasovi.

Slovenija glasovala za članstvo Med državami, ki članstva niso podprle, Tanjug našteva Brazilijo, Kitajsko, Španijo, Rusijo, Indijo, Palestino, Severno Korejo, Slovaško in Venezuelo. Med vzdržanimi so bile na primer BiH, Grčija, Poljska in Romunija, za članstvo pa je med drugim glasovala tudi Slovenija.

Pred glasovanjem je kosovska stran zbrane spomnila, da ne glasujejo o priznanju državnosti Kosova, srbska pa, da bi članstvo Kosova pomenilo politizacijo Unesca in kršitev mednarodnega prava.

Pravoslavni samostani Če bi Kosovo postalo članica Unesca, bi to po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pomenilo, da po skoraj osmih letih od razglasitve neodvisnosti prevzame v svoje roke upravljanje vso kulturno dediščino na svojem ozemlju – torej tudi pravoslavne samostane srbske manjšine.

Potem ko Prištini ni uspelo zbrati zadostnega števila glasov, naj bi se v skladu s predlogom Beograda vprašanje lastnine Srbske pravoslavne cerkve na Kosovu reševalo v okviru dialoga o normalizaciji odnosov pod okriljem Evropske unije. Kot še poroča APA, bo novo glasovanje o članstvu Kosova mogoče šele leta 2017 ob naslednji generalni skupščini Unesca.

Ne spreglejte