SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Srbija in EU začeli polno izvajati trgovinski sporazum

2

termometer

Srbija in Evropska unija sta začeli polno izvajati trgovinski del sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju.

Sporazum o stabilizaciji in pridruževanju, ki velja za vstopnico na poti k polnopravnemu članstvu v EU, sta podpisali aprila 2008, pri čemer je EU izvajanje trgovinskega dela sporazuma takoj ob podpisu v celoti zamrznila. Srbija je 1. februarja lani začela enostransko izvajati sporazum, decembra lani pa se je tudi EU odločila za njegovo odmrznitev.

Večja konkurenčnost in cenejši uvoz iz EU

Vodja delegacije EU v Srbiji Vincent Degert je pred dnevi pojasnil, da bo sredi marca potekal prvi sestanek odbora predstavnikov Srbije in EU, ki bo spremljal napredek v izvajanju sporazuma.

Ključna področja, ki jih pokriva trgovinski sporazum, so trgovinska liberalizacija, konkurenčnost, intelektualna lastnina, tranzitni promet in nadzor državne pomoči. Glavne koristi, ki jih bo izvajanje sporazuma prineslo Srbiji, so vzpostavljanje predvidljivih trgovinskih pravil, povečanje konkurenčnosti podjetij in pocenitev uvoza iz EU.

EU bo lahko zaradi izvajanja trgovinskega sporazuma po drugi strani nadzorovala proces napredka Srbije, kar bo vplivalo na odločanje o njeni kandidaturi za članstvo v EU, ki jo je Srbija uradno vložila konec decembra lani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin