Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 2. 2019,
8.02

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Evropska komisija preiskava Poljska meso

Petek, 8. 2. 2019, 8.02

5 let, 2 meseca

Sporno meso: Evropski inšpektorji končujejo preiskavo na Poljskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
meso Poljska | Pristojni v Sloveniji so v luči afere s spornim poljskim mesom za zdaj odkrili en sporen primer mase za kebab. | Foto Reuters

Pristojni v Sloveniji so v luči afere s spornim poljskim mesom za zdaj odkrili en sporen primer mase za kebab.

Foto: Reuters

Inšpektorji Evropske komisije, ki so na Poljsko v ponedeljek prispeli zaradi spornega mesa iz ene od poljskih klavnic, bodo danes končali delo, njihovo poročilo pa naj bi bilo pripravljeno v mesecu dni. Slovenski organi so medtem našli en sporen primer kebaba, pri katerem so odkrili salmonelo in nesteroidno protivnetno zdravilo ketoprofen.

O podrobnostih dela evropskih inšpektorjev Bruselj ta teden ni razpravljal, je pa govorka Evropske komisije Anca Paduraru dejala, da bo poročilo inšpektorjev pripravljeno v približno mesecu dni.

Cilja misije inšpektorjev sta po neuradnih navedbah dva, in sicer preveriti izvajanje uradnega nadzora nad verigo govejega mesa in v njej ter izvajanje zahtev EU, vključno z zahtevami o sledljivosti, ter pridobiti sveže informacije o ukrepanju po odkritju spornega mesa, vključno z odpoklicem proizvodov iz zadevnega objekta.

Oddaja Argument
Novice Je slovensko meso res boljše od tujega? #video

Po neuradnih informacijah gre za nezakonito dejavnost

Evropski inšpektorji so pregledali klavnice, razsekovalnice, prostore trgovcev z govedom, urade pristojnih oblasti ter podatke o identifikaciji, registraciji in gibanju goveda. Pri preverjanju so se osredotočili na organizacijo in izvajanje uradnega nadzora v proizvodni verigi.

V Bruslju so neuradno pojasnili, da je to predvsem nezakonita dejavnost in da je preiskava v rokah poljskih pravosodnih oblasti. Inšpektorji komisije so se osredotočili na vprašanje, ali obstajajo v nadzornem sistemu pomanjkljivosti, ki lahko zlahka omogočijo takšno nezakonito dejavnost.

Kebab
Novice Poljsko meso iz Panvite je neoporečno, v mesu za kebab našli protivnetno zdravilo #video

V Sloveniji za zdaj odkrili en sporen primer kebaba

Slovenski pristojni organi so po izbruhu afere v devetih obratih odvzeli 14 vzorcev mesa, uvoženega iz Poljske. Mikrobiološke preiskave in preiskave na ostanke veterinarskih zdravil poljskega mesa so pokazale, da so bili ustrezni vsi vzorci razen vzorca kebaba, za katerega so v sredo po ugotovitvi salmonele sprožili postopek umika in odpoklica. V četrtek so pri istem kebabu odkrili še nesteroidno protivnetno zdravilo ketoprofen.

Na upravi za varno hrano zdaj pričakujejo še rezultate preostalih osmih vzorcev, ti bi bili lahko znani v soboto, zagotovo pa v ponedeljek.

meso Poljska
Novice Kje je 15 ton mesa iz Poljske, ki je pod drobnogledom inšpektorjev #video
Ne spreglejte