Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 7. 2008,
14.43

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 25. 7. 2008, 14.43

8 let, 2 meseca

Španski kralj in venezuelski predsednik zgladila spor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Španski kralj Juan Carlos in venezuelski predsednik Hugo Chavez sta zgladila nesporazume, potem ko sta se na lani novembra v Čilu sporekla, pri čemer je Juan Carlos Chavezu zabrusil, naj utihne.

Španski kralj in venezuelski predsednik sta se danes v kraljevi poletni rezidenci na balearskih otokih pozdravila z dolgim stiskom rok. Chavez je ob tem v šali predlagal skok na plažo, saj naj bi se zaradi vročine počutil, kot da je na Kubi ali Jamajki. Pred srečanjem je Chavez minuli teden izjavil, da želi kralja objeti, hkrati pa dodal, da nikakor ne namerava utihniti. "Fašist, slabši od kače" Stisk rok, pospremljen s prijateljskimi šalami, je tako potegnil črto pod lanski prepir. Chavez je novembrski ibero-ameriški vrh z nenehnimi besednimi napadi spremenil v pravi cirkus. Med drugim je nekdanjega španskega premiera Joseja Mario Aznarja večkrat označil za fašista, slabšega od kače, ker je sodeloval z ZDA v vojni v Iraku.

Sedanji španski premier Jose Luis Zapatero je Chaveza diplomatsko pozval, naj spoštuje druge voditelje, in poudaril, da je bil Aznar legitimni predstavnik Španije. Juan Carlos pa je venezuelskemu predsedniku brez dlake na jeziku dejal, naj raje utihne, na kar je Chavez odgovoril, da z resnico ne more nikogar užaliti.

Novinarji so zaman čakali na izjave Juan Carlos in Chavez sicer nista dajala izjav za novinarje, ki pa se jih je kljub temu na Mallorci zbralo ogromno. Na srečanju je bil sicer navzoč tudi zunanji minister Miguel Angel Moratinos. Venezuelski gost, ki se je v okviru evropske turneje pred tem mudil v Rusiji, Belorusiji in na Portugalskem, se bo popoldne v Madridu srečal še s premierom Zapaterom.

Pripravljenost na zbliževanje na področju gospodarstva Chavez in Zapatero sta izrazila pripravljenost na zbližanje med državama na področju gospodarstva. "Zelo smo zainteresirani na področju nafte in energije," je dejal Chavez na skupni novinarski konferenci z Zapaterom. "Tu so nova področja v odnosih, ki bi bila lahko zanimiva za državi: energija, kot je nafta, s katero je Venezuela preskrbljena in po kateri imamo mi veliko potrebo," je pristavil Zapatero. Izpostavil je tudi infrastrukturo, pri čemer je poudaril špansko znanje in potrebe Venezuele na področju stanovanjske gradnje.

Po ZDA je Španija verjetno druga najvplivnejša država v Latinski Ameriki. S Chavezom je bil Madrid pred novembrskim sporom v relativno dobrih odnosih. Po omenjenem ibero-ameriškem vrhu sta se sicer že maja ob robu vrha EU-Latinska Amerika in Karibi v Peruju sestala Chavez in Zapatero, tako da očitno ni šlo za hujši spor.

Ne spreglejte